A KMKSZ elítéli a kárpátaljai romák ellen Lembergben elkövetett pogromot

Kék hírek, 2018.06.26

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kedden nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai magyar romák ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) végrehajtott pogromot, aggasztónak nevezve, hogy az elkövetők között több fiatalkorú is van, ami a magyar szervezet szerint arra utal, hogy Ukrajnában a szélsőséges eszmék az iskolákat is megfertőzték.

Az MTI-hez is eljuttatott ungvári nyilatkozat szerint a KMKSZ "mélységesen elítéli a nyugat-ukrajnai Lembergben 2018. június 23-án éjjel kárpátaljai romák ellen elkövetett pogromot, melyben egy fiatal kárpátaljai magyar cigány férfi életét vesztette, négyen megsebesültek, köztük egy anya és tízéves kisfia".

Rendkívül aggasztó - áll a nyilatkozatban -, hogy a kárpátaljai romák ellen indított támadások elkövetői között a rendvédelmi szervek eddig több fiatalkorút is előállítottak, s ez azt mutatja, hogy a szélsőséges eszmék megfertőzték az iskolákat is, ami komoly társadalmi problémákhoz vezethet az országban.

"Meggyőződésünk, hogy egy Európai Unióba tartó jogállamban megengedhetetlen az olyan szélsőséges nacionalista szervezetek működése és tevékenységének büntetlenül hagyása, melyek egy, az országban élő - ukrán állampolgárságú - halmozottan hátrányos helyzetben lévő etnikai kisebbség helyzetének megoldását annak fizikai felszámolásában látják" - szögezte le a KMKSZ, hangsúlyozva, hogy elengedhetetlennek tartja a tettesek mielőbbi előállítását, és a hasonló kisebbségellenes cselekedetek megakadályozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!