A török hatóságok engedélyt kértek Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának átkutatására

Kék hírek, 2018.10.08

A török hatóságok engedélyt kértek Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának átkutatására, miután nyomozást folytatnak a múlt hét elején Isztambulban rejtélyes körülmények között eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint a török külügyminisztérium vasárnap másodszor is bekérette Szaúd-Arábia nagykövetét és közölte vele a török kérést. Az Anadolu török állami hírügynökség hétfői értesülése alapján a külügyi tárca azt is tudatta a diplomatával, hogy Ankara a vizsgálatot illetően teljes együttműködést vár el a szaúdi külképviselettől.

Hasogdzsinak kedden veszett nyoma, miután belépett a szaúdi konzulátus épületébe. A férfi a török mennyasszonyával azért kereste fel a külképviseletet, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de a menyasszony szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem látta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap újságírókkal közölte: a török hatóságok különösen a konzulátus körül, valamint a repülőtereken található térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálják. Hangsúlyozta: nagyon elszomorító, hogy Törökországban történik ez a dolog, de ugyanakkor reméli, hogy "nem történt olyan, amit nem szeretnénk". Nyilatkozatában Erdogan régi ismerősének és barátjának nevezte Hasogdzsit.

A török ügyészség szombaton kezdett nyomozást az ellenzéki újságíró eltűnése ügyében. Előzetes vizsgálatuk megállapítása szerint Hasogdzsit a konzulátuson előre eltervezett módon megölték, majd a holttestét eltüntették. Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusa alaptalannak nevezte a török állítást, és tudatta: szombaton szaúdi nyomozók is érkeztek Isztambulba, hogy részt vegyenek a vizsgálatban. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg pénteken ajánlotta fel a török hatóságoknak, hogy kutassák át a konzulátus épületét.

Ankara és Rijád egymásnak ellentmondó állításokat fogalmazott meg az ügyben. A szaúdi hatóságok szerint Hasogdzsi még aznap elhagyta a konzulátus épületét, és ezt követően tűnhetett el, de Törökország szerint ezt semmi nem támasztja alá.

Az Anadolu hírügynökség korábban török biztonsági forrásokra hivatkozva arról írt, hogy kedden 15 szaúdi állampolgár, köztük több tisztségviselő érkezett két külön repülőgéppel Isztambulba, beléptek a konzulátusra, amikor Hasogdzsi is felkereste a diplomáciai létesítményt, majd ugyanazon a napon elhagyták Törökországot.

A Hürriyet című tekintélyes napilap hétfőn a törökországi arab újságírók szövetsége elnökének, Turan Kislakcinak a szavaira hivatkozva azt írta: Hasogdzsit a konzulátuson először elkábították, majd testét feldarabolták és szétosztották a 15 szaúdi között.

A szaúdi abszolút monarchia éles bírálójaként ismert Hasogdzsi tavaly hagyta el hazáját, és azóta az Egyesült Államokban él. Írt a többi között a The Washington Post című tekintélyes amerikai lapnak is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!