Angliai mérgezés - Brit belügyi államtitkár: évekig tarthat az ügy vizsgálata

Kék hírek, 2018.07.05

Nagyon hosszú ideig, akár évekig is eltarthat a Novicsok típusú idegméreg okozta újabb angliai mérgezéses incidens vizsgálata, de Oroszország segíthetne abban, hogy a brit szakértők az ügy végére járjanak - mondta csütörtökön a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára.

Ben Wallace a BBC rádió közéleti-politikai 4-es csatornájának nyilatkozva kijelentette: a brit hatóságoknak semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy az idegméregtől megbetegedett, a délnyugat-angliai Salisbury kórházában válságos állapotban kezelt két brit állampolgár bármilyen kapcsolatban állt volna Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynökkel és lányával, akik négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedtek súlyos mérgezést Salisburyben.

Wallace szerint a mostani mérgezéses ügy rendőrségi vizsgálatának kiinduló alapfeltételezése az, hogy nem újabb közvetlen, célzott támadásról van szó.

A BBC és más brit médiaorgánumok által csütörtökön megszólaltatott vegyvédelmi és biztonsági szakértők egybehangzó álláspontja szerint is teljesen valószínűtlen, hogy újabb támadásról lenne szó. Az egyöntetű szakértői vélemény az, hogy a Salisburytől 16 kilométerre fekvő Aimsbury kisvárosban élő két brit állampolgár - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel a brit hatóságok gyanúja szerint Szergej Szkripalt és lányát márciusban megmérgezték.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) Salisburyben élő volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát, Julija Szkripalt hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t kezelik. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű Novicsok hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete megállapította, hogy a két brit állampolgár megbetegedését is ugyanaz a hatóanyag okozta.

Az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - orvosigazgatója, Paul Cosford csütörtökön a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva arra hívta fel Salisbury lakosságát, hogy semmilyen ismeretlen tárgyat ne vegyenek fel a földről.

A PHE csütörtökön megjelent hivatalos felhívása azt tanácsolja, hogy azok, akik az elmúlt napokban megfordultak olyan helyszíneken Salisburyben vagy Amesburyben, amelyeken a rendőrség eddigi vizsgálata szerint a két megbetegedett brit állampolgár is járt közvetlenül mérgezéses tüneteinek jelentkezése előtt, mosógépben mossák ki akkor viselt ruházatukat, személyes tárgyaikat - mobiltelefonjaikat, kézitáskájukat - gyermekápoláshoz rendszeresített törlőkendővel töröljék le, ékszereiket, szemüvegüket meleg csapvízzel mossák le, és ha ezeket elvégezték, szappannal alaposan mossanak kezet.

A rendőrség az egymáshoz közeli két kisvárosban öt olyan helyszínt azonosított és zárt le kordonnal, ahol Dawn Sturgess és Charlie Rowley az elmúlt napokban megfordult.

A Szkripal-ügy kipattanása után a hatóságok Salisburyben hetekig tartó tisztítási-fertőtlenítési programot hajtottak végre a brit hadsereg különlegesen képzett vegyvédelmi alakulatainak bevonásával. A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeznek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

A brit hatóságok az újabb mérgezéses incidens ismertté válása után hangsúlyozták, hogy a két brit beteg nem járt a kitakarított és fertőtlenített városrészekben, így azok továbbra is biztonságosnak tekinthetők.

Ben Wallace belügyi államtitkár a csütörtöki BBC-interjúban kijelentette: mindezek alapján nagyon hosszú ideig, hónapokig, akár évekig is eltarthat annak kiderítése, hogy Dawn Sturgess és Charlie Rowley miképp kerülhetett érintkezésbe a Szkripalékat is megmérgező hatóanyaggal. "Az orosz állam azonban jóvátehetné ezt azzal, hogy elmondja nekünk, mi történt, mit tett (a Szkripal-ügyben)", kitöltve az egész ügyet jellemző "komoly információs űrt" - mondta.

"Várom a telefont az oroszoktól" - fogalmazott a belbiztonsági ügyekért felelős államtitkár.

A Szkripal-ügy kipattanása után Oroszország többször hangoztatott panasza éppen az volt, hogy a brit fél nem osztott meg Moszkvával semmiféle vizsgálati információt, és nem élt az orosz kormány által felajánlott szakértői segítséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!