ÁSZ: megkezdődött a megrongált székház helyreállítása

Kék hírek, 2018.05.28

Megkezdődött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megrongált budapesti székházának helyreállítása, a műemléki védettségű épület homlokzatát január 17-én öntötték le festékkel - közölte a számvevőszék hétfőn az MTI-vel. A helyreállítás több mint hatmillió forintba kerül.

Mint írták, az ÁSZ munkatársai a támadás után azonnal elkezdték a károk felszámolását, nekiláttak a festék gyors eltávolításának, de ez nem sikerült teljesen; a porózus szerkezetű, antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott.

Az ÁSZ szakvéleményeket és ajánlatokat kért be az okozott kár pontos megállapítására, és egyeztetett az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal a helyreállításról. Ezek alapján az okozott kár felszámolásának teljes költsége - a homlokzati kőburkolat tisztításával, a vakolt felületek javításával és festésével, valamint az épület állványozásával - több mint hatmillió forint.

Az Állami Számvevőszék hangsúlyozta: a támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az okozott kár mértékéről az ÁSZ tájékoztatta az ügyben eljáró hatóságot, továbbá a kár megtérítése érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket.

Az ÁSZ-székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-1871-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője január 17-én azt közölte, a Közös Ország Mozgalom aktivistái narancssárga festékkel festették le az ÁSZ fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületét.

Az aktivisták az ellen tiltakoztak, hogy a számvevőszék súlyos bírságot szabott ki több ellenzéki pártra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!