Budapesten fogtak el egy német férfit

Kék hírek, 2018.03.28

Jogsegélykérelem keretében Budapesten fogtak el és vettek kiadatási őrizetbe egy 34 éves német férfit, akit a német ügyészek fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) police.hu-n publikált közleménye szerint a berlini vezető főállamügyész március 13-án fordult jogsegélykérelemmel a magyar hatósághoz. A német nyomozóhatóság a 34 éves férfit a német fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolja, és kérte elfogását, a személyéhez köthető ingatlanok átkutatását, vagyontárgyainak biztosítását, pénzintézeti számláinak zárolását.

Mario R.-t március 28-án kora reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével Budapesten fogták el, "az eljárási jogsegélyben foglaltak teljesítése folyamatban van" - olvasható a közleményben.

A berlini tartományi főügyészség közleményben tudatta, hogy a német férfi elfogása mellett a hatóságok házkutatást tartottak két helyszínen, Budapesten és Barcson. Lefoglaltak különböző bizonyítékokat, főleg adathordozókat.

A közleményben Mario R. néven azonosított férfit azzal gyanúsítják, hogy 2016 májusa és novembere között illegális fegyverkereskedelmet folytatott a "migránsriasztó" (Migrantenschreck) elnevezésű, Magyarországról működtetett portálján.

Az online áruház németországi illetőségű vásárlóknak értékesített fegyvereket, 193 esetben. Az ügyleteket a gyanúsított vállalkozása, és több magyarországi számla révén bonyolították le.

Az ARD német országos köztelevízió a tagesschau.de című hírportálján az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy a gyanúsított több mint 100 ezer euró (31 millió forint) bevételre tehetett szert. A beszámoló szerint a férfi ellen indított eljárás során arra utaló adatok is előkerültek, hogy ő állhat bizonyos "uszító honlapok" mögött, amelyek szélsőjobboldali, antiszemita, a holokausztot relativizáló - a holokauszt és más történelmi tragédiák közötti minőségi különbséget megkérdőjelező - tartalmakat terjesztenek. Hozzátették, hogy a német szélsőjobboldali szubkultúrába beágyazott gyanúsított korábban tagja volt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!