Droglabort számolt fel a rendőrség Tordason

Kék hírek, 2020.06.06

Droglabort számolt fel a rendőrség a Fejér megyei Tordason. A rendőrök egy családi házból állítottak elő egy szerb és két magyar állampolgárt, akit jelentős mennyiségű kábítószerrel történő kereskedelemmel gyanúsítanak - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztályának vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

Balotai Attila rendőr ezredes közölte, a tordasi házban csütörtökön lefoglalt alapanyagokból 100-150 ezer adag kábítószert lehetett volna előállítani, amelynek 250-300 millió forint a feketepiaci ára.

Ismertette, a nyomozókhoz az az információ jutott el, hogy B. Péter budapesti lakosnak köze lehet a kábítószer-kereskedelemhez, ezért figyelni kezdték. A férfi csütörtökön egy ugyancsak budapesti társával annak tordasi házába utazott, rövid idő múlva elhagyták a házat, majd egy szerb rendszámú terepjáró felvezetésével tértek oda vissza. Ezt a nyomozók úgy értékelték, hogy kábítószer-szállítmány érkezhetett a házba, ezért rajtuk ütöttek.

Az ezredes tájékoztatása szerint a házban nagyon nagy mennyiségű vegyi anyagot találtak és két házi készítésű, az alapanyagok összekeverésére szolgáló berendezést; a helyszíni szemle során megállapították, hogy 40 liternyi 100 százalékos metamfetamin és 100 liternyi egyéb vegyi anyag van az épületben, amely ugyancsak kábítószer előállításához használható. Találtak 10 kilogrammnyi koffeint is, amely a kábítószer terítéséhez, hígításához szolgál - mondta.

A metamfetamin önmagában is kábítószernek minősül, ugyanakkor szakértők szerint a házban talált vegyi anyagokból 100-150 kilogramm nagy tisztaságú amfetamint tudtak volna előállítani - jegyezte meg.

Balotai Attila közölte, a rendőrök a házkutatáskor négy, nem éles kézi fegyvert is találtak, míg a B. Péter otthonában tartott házkutatáskor egy éles lőfegyver került elő.

A nyomozók lefoglaltak továbbá három személyautót, 250 ezer forintot és különböző mennyiségben valutát, a gyanúsítottak budapesti lakásaiból csekély mértékben kábítószert, két présgépet, csomagolóanyagokat, csomagolóeszközöket, valamint a kábítószer porciózásához és méréséhez használt egyéb eszközöket.

A három gyanúsítottat őrizetbe vették és szombaton kérték, hogy a Fejér Megyei Főügyészség kezdeményezze a letartóztatásukat.

Beszámolt arról is: csak B. Péter volt ismert a rendőrség előtt, ő más súlyos bűncselekmény miatt már volt büntetve.

Az ezredes kitért arra, az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy a fővárosban a kábítószer ára kissé emelkedett, és egyre több amfetamint találtak. Megítélésük szerint a feketepiacon az amfetamin már nem külföldről származik, hanem Magyarországon igyekeznek előállítani azt a kereskedők.

Hozzátette: év elején már felszámoltak egy amfetaminlabort, a mostani elfogással értékelése szerint "igen jelentős éket vertek" a hazai előállításba.

Arra számítanak, hogy a közeljövőben ezzel a mostani elfogással vissza fog esni az amfetaminforgalmazás Budapesten.

AZ MTI kérdésére elmondta: a korábban felszámolt droglaborral való kapcsolatot a mostani ügyben egyértelműen igazolni nem tudják, de vizsgálják. Hozzátette: az amfetamin előállítása vegyészeti felkészültséget igényel, amely nem sok embernek áll a birtokában. Azt is elmondta: ketten tettek vallomást, és tagadták bűnösségüket.

A sajtótájékoztatón az ezredes nem említette, de utóbb a rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint a 48 éves B. Péter, a 48 éves P. Gusztáv és az 51 éves szerb férfi mellett a nyomozók egy Tordas melletti parkolóban elfogtak egy 39 éves szigetszentmiklósi férfit, Sz. Ferencet is az üggyel összefüggésben, akit mintavételre előállítottak, és mivel az pozitív lett, ellene kábítószer birtoklásának vétsége miatt büntetőeljárást indítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!