Emberölés miatt négy év fogházra ítéltek egy pécsi férfit, aki nem gondozta Down-szindrómás testvérét

Kék hírek, 2020.01.21

Emberölés miatt négy év letöltendő fogházbüntetést szabott ki kedden a Pécsi Törvényszék egy pécsi férfival szemben, aki nem gondozta Down-szindrómás testvérét, és ezzel a halálát okozta.

A bíróság az egyelőre nem jogerős döntésről az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, a vádlott gondnoksága alatt álló testvér súlyos fokú gyengeelméjűségben szenvedett, folyamatos ellátásra szorult.

Miután 2017 novemberében megbetegedett, tartósan ágyba került, felkelni nem tudott, és pelenka viselésére szorult. A vádlott ennek ellenére pelenkáját nem cserélte, nem mozgatta őt, nem fürdette, emiatt a sértett a szennyezett ágyban feküdt betegen. Mindez felfekvéses, fekélyes állapotot okozott a betegnél, a folyamatos bőrirritáció miatt elvakart sebein lárvák és nyüvek telepedtek meg.

Ágyba kerülését követően egy hónappal tüdőgyulladást kapott a sértett, de a vádlott csak azt követően hívott hozzá orvost, hogy már alig kapott levegőt. A sértettet az orvos kiérkezése után rögtön mentő vitte kórházba, de még ugyanaznap meghalt.

A bíróság szerint a Down-szindrómás testvér halálának közvetlen oka a heveny, kétoldali tüdőgyulladás talaján kialakult vérmérgezés, melyhez hozzájárult a kezeletlen, elhanyagolt állapota miatt kialakult fertőződése, a betegségek miatti legyengült állapota. A bíróság megállapítása szerint a beteg értelmi állapota miatt nem volt képes felmérni a vele történteket, így nem volt képes akár a vádlottól, akár mástól segítséget kérni.

A Pécsi Törvényszék első fokon meghozott keddi határozata nem jogerős, az ügyész, a vádlott és a védő is három napot kért a fellebbezés bejelentésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!