Este 11 órára állhat vissza az európai légtér teljes kapacitása

Kék hírek, 2018.04.03

(MTI) - Este 11 órára állhat helyre az európai légtér teljes kapacitása az Eurocontrol brüsszeli központjában korábban történt számítástechnikai meghibásodás miatt. A menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol honlapján lévő tájékoztatás szerint este 8 órakor megszüntették a korábban a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és a légtér korábban elrendelt kapacitás-csökkentését is fokozatosan feloldják. A szerverek visszaállításával várhatóan este 11 órára végeznek.

A hálózat működéséért felelős számítógépes program újraindítását követően belső tesztelést futtattak Európa repülőterei, légitársaságai és nemzeti légi-irányítási rendszereinek bevonásával. A szofterhiba elhárítását követően helyreállt és üzemel a légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek kedd este azt mondta, hogy a késések fokozatosan szűnnek meg, de a járatok maguk előtt görgetik a korábban felhalmozott késést, ezért a menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol korábbi tájékoztatása szerint a forgalom áramlását szervező rendszerekben keletkezett hiba, amely érintette a repülési terveket tartalmazó adatbázisokat is. Emiatt az összes légitársaságnak a délután fél 1 előtt beadott repülési tervét újra le kellett adnia.

Több európai repülőtér - egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam - késékről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták. Az Eurocontrol történetében ezen kívül eddig egy hasonló mértékű hiba és leállás volt, 2001-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!