Handó: a bíróságok felkészültséggel, tisztességgel és felelősségvállalással nyerhetik el a közösség bizalmát

Kék hírek, 2018.09.21

A bíróságoknak úgy kell ítélkezniük, hogy elnyerjék annak a közösségnek a bizalmát, ahol működnek, ehhez felkészültségre, tisztességre és felelősségvállalásra van szükség - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kaposváron pénteken.

Handó Tünde a Kaposvári Törvényszék Elfeledett somogyi bíróságok című bíróságtörténeti napján a felelősségvállalásról szólva megjegyezte: "a hibáinkkal nehéz szembesülnünk, de a hibáktól nem szabad megijedni, azok segítenek hozzá, hogy egyre jobban végezzük a munkánkat".

Amikor úgy érezzük, méltatlan támadások érik a bíróságokat, a köztisztviselőket, erőt ad, ha tudjuk, mindig a lehető legtisztességesebben akarunk eljárni, és ez előbb-utóbb elismerésre, méltatásra talál - tette hozzá.

Szólt arról, hogy az OBH Ráth György egykori ítélőtáblai bíróról elnevezett pályázatai immár negyedik éve országszerte adnak lehetőséget a bíróságok történetével összefüggő kiállítások, konferenciák megtartására, könyvek megjelentetésére.

Szeretnénk a múltnak emléket állítani, szeretnénk, ha abból a bírósági szervezet dolgozói erőt merítenének, erősödne hűségük a szervezeti rend, szeretetük és tiszteletük a kollégáik iránt - fogalmazott Handó Tünde.

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke azt közölte: a törvényszék a bíróságtörténeti nappal, az ahhoz kapcsolódó előadásokkal és a bíróság épületében nyílt kiállítással a 20. század második felében megszüntetett Csurgói, Tabi, Lengyeltóti és Igali Járásbíróság, valamint egykori dolgozói előtt tiszteleg.

Bár e bíróságok már nem működnek, arra törekszünk, hogy ne merüljenek feledésbe, mert az ottani történések beépültek a szervezeti kultúránkba - tette hozzá.

Szabó Károly, a Siófoki Járásbíróság bírája az MTI érdeklődésére közölte: a négy, gazdasági megfontolásból megszüntetett bíróság bírái nehéz körülmények között tisztességes, becsületes munkát végeztek, amelyért nem feltétlenül kapták meg mindig az ezért járó megbecsülést és tiszteletet. "Megérdemlik, hogy legalább a kollégáik megemlékezzenek róluk" - hangoztatta.

Kiemelte, 1945. előtt a járásbíróságok bírái nem éltek túl jó anyagi körülmények között, előfordult, hogy megfelelő öltözékre sem futotta, a minisztérium szerzett be posztót számukra, amit fizetés helyett kaptak meg.

A második világháború után pedig sok, 1945 előtt ítélkező bíróval méltatlanul bántak, üldözték, tönkretették őket - mondta Szabó Károly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!