Hasogdzsi-ügy - Török külügyminiszter: várhatóan szerdán átvizsgálják az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciáját

Kék hírek, 2018.10.17

Az eltűnt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében napokban létrehozott szaúdi-török nyomozócsoport várhatóan szerdán átvizsgálja Szaúd-Arábia isztambuli főkonzuljának rezidenciáját, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat, mert ez a korábbi közlésekkel szemben kedd este mégsem történt meg - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában újságíróknak.

Cavusoglu azt követően nyilatkozott, hogy Mike Pompeóval, a rövid munkalátogatásra Ankarába érkező amerikai kollégájával tárgyalt Hasogdzsi ügyéről.

Az amerikai külügyminisztert először Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadta szerdán az ankarai Esenboga repülőtéren, mivel a találkozó után a török államfő közvetlenül Moldovába indult hivatalos útra. A megbeszélésen jelen volt Cavusoglu mellett Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője, Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, valamint James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja is. A 35 perces megbeszélést követően Cavusoglu újabb 40 percig még külön is tárgyalt Pompeóval. Az amerikai külügyminiszter nem sokkal később repülőn el is hagyta Törökországot.

A török külügyminiszter szerint "hasznos és gyümölcsöző" volt a találkozó.

A török rendőrség a korábbi közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török-szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez. Ennek némileg Cavusoglu beszámolója, amely szerint a főkonzul családjának jelenléte miatt nem volt házkutatás.

A hatóságok hétfő éjszaka a főkonzulátus épületét, ahol Hasogdzsinak nyoma veszett, már átvizsgálták. Az NTV török hírtelevízió kedden arról számolt be, hogy a vizsgálat során bizonyító erejű anyagminták is előkerültek, így majd a külképviseletet is átvizsgálják még.

A szaúdi főkonzul néhány órával a rezidencia tervezett átkutatása előtt, kedd délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. Nagehan Alci, a Habertürk tekintélyes török hírportál publicistája szerdán azt írta, hogy a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van, de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.

Az amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden még Rijádban tanácskozott az ügyben a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával.

Pompeo szerdán újságíróknak tett nyilatkozatában azt mondta: biztosította a szaúd-arábiai vezetés, hogy az ország isztambuli konzulátusán eltűnt Hasogdzsi ügyében "teljes körű és átfogó" vizsgálatot végez, amely alól senki nem lesz kivétel.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a konzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Török források szerint minden bizonnyal meggyilkolták, szaúdi részről ezt egyelőre nem ismerték be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!