Hosszú börtönbüntetéseket kaptak a legsúlyosabb törökországi bányaszerencsétlenség felelősei

Kék hírek, 2018.07.11

Hosszú börtönbüntetéseket kaptak szerdán a legsúlyosabb törökországi bányaszerencsétlenség, a 2014 májusában történt, 301 halálos áldozatot követelő somai tragédia felelősei - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség

Akhisar város bírósága a fő felelősöket 15 évtől 22 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntette.

A pernek 51 vádlottja volt. Öt vádlott ült előzetes letartóztatásban, köztük a bányát működtető Somai Szénművek nevű részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke, Can Gürkan, a cég főigazgatója, Ramazon Dogru, az üzemeltetési igazgató, Akin Celik, a műszaki igazgató, Ismail Adali és a műszaki felügyelő, Ertan Ersoy.

Gürkan 15 évi, Celik és Ersoy 18 év 9 hónapi, Dogru és Adali pedig 22 és fél évi börtönbüntetést kapott. A bíróság "gondatlanságból okozott emberölés" vádpontjában találta őket vétkesnek.

Az ítélet ellen van helye fellebbezésnek, és a károsult családok ügyvédei, valamint az áldozatok hozzátartozói már a tárgyalóteremben kifogásolták a büntetések mértékét. A felbolydulás miatt a bíróság 10 perces szünetet rendelt el. Többen rosszul lettek, őket hordágyon vitték ki az épületből, ahol orvosi ellátásban részesültek. Miközben a tömeg vonult visszafelé a tárgyalóterembe, valaki vizes palackot dobott a bíró felé. Ezt követően rohamrendőrök teremtettek rendet.

A bíró a tiltakozó hangok ellenére folytatta az ítélethirdetést, majd távozott a tárgyalóteremből - írta az Anadolu.

A Demirören hírügynökség arról számolt be, hogy az öt letartóztatott vádlottal együtt végül összesen 14 embert kapott börtönbüntetést. Őket 6 év 3 hónaptól 11 év 8 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújtották. Harminchét vádlottat viszont felmentettek, köztük Alp Gürkant, a Somai Szénművek részvénytársaság tulajdonosát.

A nyugat-törökországi Manisa tartomány Soma körzetében található szénbányában 2014. május 13-án műszakváltás idején tűz ütött ki, amit állítólag egy transzformátor felrobbanása idézett elő. Megszűnt az áramszolgáltatás, így a lift sem működött. A baleset idején a bányában 787 ember tartózkodott. A szerencsétlenség végül 301 bányász halálát okozta.

A tragédiát követően az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!