ITM-államtitkár: növekedési feltétel a fejlett közlekedés Európa és Ázsia között

Kék hírek, 2019.12.10

A gazdasági növekedés fontos feltétele a fejlett közlekedés Európa és Ázsia között, Magyarország ezért a korszerű összeköttetések bővítésében érdekelt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, az Ázsia-Európa Találkozó (Asia-Europe Meeting, Asem) közlekedési miniszteri értekezletén.  

Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a gazdaság bővülése új kihívások elé állítja a közlekedéspolitikát, a fejlődéshez gyors, mindenki számára elérhető és fenntartható megoldások szükségesek. Magyarország a digitális átalakulástól várja a növekvő közlekedési igények kiszolgálását, és bízik abban, hogy ezzel a környezet terhelése is mérsékelhető - tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette, hogy a kormány a jövő egyik meghatározó iparágának tekinti az elektromobilitást, de ezzel együtt az alternatív üzemanyagok fejlesztését is fontosnak tartja. Kitért a zalaegerszegi tesztpályára is, mivel az - mint fogalmazott - európai szinten is egyedülálló módon járul hozzá az autóipari fejlesztésekhez. Az önvezető technológiák belföldi tesztelését a bürokratikus akadályokat megszüntető jogi környezet is támogatja - mondta.

Mosóczi László kitért a közösségi közlekedés fejlesztésére is, kiemelve a vasúti közlekedés szerepét. Magyarország - fűzte hozzá - nem csak fenntartja, de elektromos járművekkel korszerűsíti is a buszközlekedést, ám a távolsági összeköttetést elsősorban gyors és korszerű, a környező országokkal összehangolt vasúthálózattal biztosítaná.

Az 1996-ban alakult ASEM-hez 53 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott. A tagállamok közlekedési minisztereinek találkozóját kétévente rendezik meg más-más helyszínen. Az idei eseményre 45 országból érkeztek küldöttek Budapestre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!