Izraeli vezetők elleni merényletekre készülő terrorcsoportot fogott el az izraeli belbiztonsági szolgálat

Kék hírek, 2018.06.05

Izraeli vezetők, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Nir Barkat jeruzsálemi polgármester elleni merényletre készülő terrorista csoportot fogott el a Sin Bét belbiztonsági szolgálat Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Már vasárnap vádat emeltek a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet három tagja ellen, akik Szíriából irányítva
izraeli vezetők megölésére készültek, de csak kedden hozták nyilvánosságra a történteket.

Az egyik vádlott a harminc éves Muhamad Dzsamal Rasde, aki a Jeruzsálemtől keletre lévő Suafat menekülttábor lakója, és terrorista tevékenységért korábban már ült izraeli börtönben.

A nyomozás szerint külföldi, köztük szíriai terroristák útmutatásai alapján tervezte a támadásokat, többek között az amerikai konzulátus egyik épülete elleni akciót, valamint a Palesztin Hatóság fegyvereseinek kiképzésében részt vevő kanadai delegáció elleni merényletet.

A csoport azt tervezte, hogy a támadások végrehajtásához Jordániából hoznak segítőket. A Sin Bét szerint Rasde előzetesen információt gyűjtött a célpontokról a szíriai terrorszervezetektől kapott utasítások alapján.

A két másik gyanúsítottat később fogták el. Kihallgatásuk megerősítette a vádak megalapozottságát, s újabb információkat szolgáltatott a gyanúsítottak és a csoport tevékenységéről.

"Az eset azt mutatja, hogy Szíriában, és sajnos Törökországban is vannak terrorista központok, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász főhadiszállásai, amelyek célja izraeli célpontok elleni támadás. A biztonsági erők feladata, hogy megakadályozzák ezeket még végrehajtásuk előtt"- mondta Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter kedden a Ynetnek.

"A kormányfőt nagyon szoros biztonsági gyűrű veszi körül, és jelentős a megelőzési tevékenység is. Mellesleg minden nap megpróbálnak terrortámadásokat exportálni Izraelbe, s a biztonsági szolgálatok és szervezetek napi szinten csodálatos megelőző munkát végeznek, amelynek kilencvenkilenc százaléka el sem jut a nyilvánossághoz"- tette hozzá Kac.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!