Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében

Kék hírek, 2020.07.06

"Bontsa a vonalat!" címmel indított kampányt hétfőn a rendőrség Pest megyében az úgynevezett unokázós csalások kivédésére - közölte Latorovszky Gábor, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese hétfőn Szentendrén.

Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében A rendőrkapitányságon az idősebb korosztály képviselőinek és a sajtónak tartott tájékoztatón Latorovszky Gábor elmondta: a megye 13 rendőrkapitányságán indult el hétfőn egyszerre a "Bontsa a vonalat!" prevenciós kampány. Felidézte, hogy ennél a bűncselekménynél ismeretlenek hívnak fel időseket, és unokájukra vagy más szerettükre hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni tőlük. A most induló program célja, hogy az információk átadásával, figyelemfelhívással megakadályozzák az áldozattá válást.

A főkapitány-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy az országban akár több száz ilyen telefonhívás is indulhat naponta. Beszélt a körzeti megbízottak - a számuk kétszáz fölött van a megyében - szerepéről is, akik helyismeretük révén segíthetik elérni az idősebbeket. Hozzátette: a civilek mellett az egyházakat is megkeresik, hogy minél több embert érjenek el.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetők általában este, az unokára hivatkozva hívják fel az időseket, és már-már síró hangon kérik a nagymama segítségét. "Az elkövetők felkészültek, határozottak és minden hájjal megkentek." Kiemelte, hatékonyabban tud dolgozni a rendőrség, ha együttműködő partnereket talál. Sok embert tudtak már megszólítani. Az érintett idősebbeket hírlevéllel, plakátokkal, interaktív vetélkedőkkel, kortársképzéssel készítik fel, a résztvevők pedig az ismeretek átadásával, továbbításával segítik a megelőzést. A fiatalabb korosztályokhoz, hozzátartozókhoz is eljutnak - folytatta -, például a Csalóakadémia című rövidfilmmel vagy a közösségi oldalak segítségével.

Az osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy ismeretlenek hívása esetén bontani kell a vonalat, és hívni a 112-es segélyhívó számot. Beszélt arról is, hogy nem a telefonkönyv a csalók egyetlen forrása, a közösségi oldalakról, beszélgetésekből is szereznek információkat.

A "Bontsa a vonalat!" speciális, intenzív bűnmegelőzési program során a rendőrség munkatársai személyesen is megkeresik az időseket, tanácsokkal, tájékoztatással, de például olyan szórólapokkal is, amelyek a telefon mellé állítva emlékeztetik őket a veszélyre. Erre az útjukra Szentendrén Krauth Ferenc megbízott kapitányságvezető indította el munkatársait hétfőn.
(MTI)

Galériánk

Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében Kampány indul az úgynevezett unokázós csalások kivédésére Pest megyében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!