KMKSZ-székház - Az ukrán külügyminiszter határozottan elítélte az újabb gyújtogatást

Kék hírek, 2018.02.27

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen hajnalban elkövetett újabb gyújtogatást.

"Határozottan elítélem az Ungváron, a magyar kisebbség épülete ellen elkövetett újabb provokációt" - írta az ukrán diplomácia vezetője a Twitteren közzétett bejegyzésében. Hangsúlyozta, hogy a gyújtogatásokat végrehajtó provokátorok tevékenységének "módszeressége és hasonlósága" meggyőződése szerint "kívülről megrendelt" bűntettre utal.

"Nem hagyjuk magukra a magyarokat! Együtt szállunk szembe a Kárpátalja destabilizálására irányuló kísérletekkel!" - hangoztatta a miniszter.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó úgyszintén külső befolyást gyanít az incidens hátterében. Hivatalos honlapján közzétett bejegyzésében a megyevezető azt írta: "Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem afelől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján".

Keddre virradóra - térfigyelő kamerák nyilvánosságra hozott felvételei szerint - egy kapucnit viselő személy a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán robbanószerkezetet helyezett el, amely az illető távozása után hét perccel detonált. A nagy erejű robbanás következtében keletkező tűz teljesen megsemmisítette a magyar szervezet irodájának három földszinti helyiségét.

Egy hónapon belül már másodjára gyújtották fel a székház épületét. Az előző - egyébként sikertelen, komolyabb kárt nem okozó - Molotov-koktéllal végrehajtott támadás február 4-én történt. Ennek elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak. A kárpátaljai kormányzó szavai szerint az ukrán hatóságok által azonosított férfiak a lengyel Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezethez tartoznak, amelynek tagjai részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban a Moszkva által támogatott két szakadár "népköztársaság" oldalán. A lengyel belbiztonsági ügynökség munkatársai (ABW) a múlt héten három férfit vettek őrizetbe, akiket a KMKSZ-székház február eleji felgyújtási kísérletével gyanúsítanak, miután azonosítottak még egy vélelmezhető elkövetőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!