Lezárta a téli üzemeltetést a közútkezelő

Kék hírek, 2018.03.26

Hétfőn lezárta a téli üzemeltetési időszakát a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely fennállása óta a legnagyobb mennyiségű útszóró sót és kalcium-klorid oldatot használt fel síkosságmentesítési munkáihoz az elmúlt télen.

A társaság hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: 2005-ös megalakulásuk óta, a 2017-2018-as téli üzemeltetési időszakban használták fel a legtöbb síkosságmentesítő anyagot. 2017. november 10-től kezdődően több mint 261 ezer tonna sót és csaknem 17 millió liter kalcium-klorid oldatot használt fel az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2017-2018-as téli üzemeltetési szezonja november 10-től egészen március 26-ig tartott. Az előző téli időszakhoz képest jóval csapadékosabb volt az időjárás, kevesebb havas nap volt, de megnőtt az ónos esős és esős napok száma. Legutóbb - mint írták - 2013-ban és 2015-ben volt a mostanihoz hasonló mennyiségű csapadék. A fagyási-olvadási ciklusok gyakrabban jelentkeztek, valamint az enyhébb idő mellett éjszakánként, hajnalonként is rendszeresen fagypont alatti volt a hőmérséklet - fejtették ki.

A szokásos március 15-ig tartó téli időszakot az elmúlt két hét télies, hófúvásos, ónos esős időjárása miatt meg kellett hosszabbítania a szakembereknek. Mostantól viszont országszerte, 93 mérnökségen keresztül végzik a tavaszi, tartósabb és nagyobb volumenű beavatkozási munkákat. Járműveiket, eszközeiket a napokban átszerelik a tavaszi beavatkozásokhoz szükséges adapterekkel, így hamarosan, a melegaszfalt keverő telepek újranyitását követően országosan is nagyobb volumenű, és tartósabb lokális burkolatjavítások kezdődhetnek el, a teljes körű útfelújítások indítása mellett - olvasható közleményükben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!