Megkezdődött az Iszlám Állam tagjának tartott marokkói férfi pere Lengyelországban

Kék hírek, 2018.04.03

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megkezdődött kedden a lengyelországi Katowicében a marokkói állampolgárságú Murád T. pere. Az Iszlám Állam soraiban folytatott tevékenység miatt vádolt férfi tagadta, hogy tagja a dzsihadista szervezetnek.

A huszonnyolc éves férfit 2016-ban vették őrizetbe a délnyugat-lengyelországi Rybnikben. Kedden a katowicei rendőrlaktanya területén működő kerületi bíróságnál kezdődött meg a pere, abban a tárgyalóteremben általában a szervezett bűnözéssel összefüggő eljárásokat bonyolítják le.

A marokkói férfi a bíróságnál tagadta a fővádat, miszerint tagja az Iszlám Államnak. Nem cáfolta viszont az egyéb, a kisebb mennyiségű kábítószer birtoklására és csempészetére vonatkozó vádakban foglaltakat, valamint azt sem, hogy több európai országba a hamis adatokat tartalmazó iratok alapján lépett be.

A vádlott ügyvédje "nagyon gyengének", közvetettnek nevezte a bizonyítékokat, amelyek alapján védencét a dzsihadista szervezet tagjának tartják. Cáfolta azt a korábbi ügyészségi közlést, miszerint védence mobiltelefonján találták a házilagos készítésű robbanószerkezetek előállításához szükséges utasításokat tartalmazó képfájlokat, amelyeket mobiltelefonon keresztül lehet működésbe hozni, illetve szerepeltek rajta célpontok is, amelyek ellen robbanószerekkel akartak támadást végrehajtani.

Pawel Leks ügyész e vonatkozásban a bíróságnál úgy pontosította a korábbi hatósági közleményt: nem bizonyos, hogy a készülék a vádlotté volt, azt a nyomozás során az Iszlám Állam által használt egyik görögországi lakásban találták.

Leks a keddi per szünetében újságíróknak elmondta: a nyomozók a dzsihadisták felderítőjének tartják a vádlottat, aki az európai útvonalakon vizsgálta, hol és mennyire ellenőrzik a bevándorlókat, és információit a "missziójukat" végző személyekkel osztotta meg.

A Murád T. ügyében nemzetközi nyomozást folytattak, az Európai Unió több tagállama területén zajlott. Az eljárás során feltárták, hogy Murád T. informátora volt a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjének, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-nak.

Ügyészségi megállapítások szerint Murád T. 2014 decembere és 2016 szeptembere között volt tevékeny az Iszlám Állam soraiban. Szíriai menekültnek adta ki magát, hogy különleges személyazonosító igazolványhoz jusson hozzá Ausztriában. Lengyelországba Csehországon keresztül jutott be. Megfordult Görögországban, Törökországban, Szerbiában és Magyarországon is.

Ha az ellene emelt fővád bebizonyosodik, a marokkói férfi nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!