Navalnij - Vegyifegyver-tilalmi Szervezet: idegméreg alkalmazása tiltott vegyi fegyver használatának minősül

Kék hírek, 2020.09.03

Idegméreg bárminemű alkalmazása tiltott vegyi fegyver használatának minősül - foglalt állást Fernando Arias, a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett mérgezési kísérlettel összefüggésben kiadott nyilatkozatában csütörtökön.

A 193 tagú nemzetközi szervezet vezetője szerint a vegyifegyver-használatra vonatkozó állítás súlyos aggodalomra ad okot.

Arias kijelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény részes államai elítélendőnek és teljes mértékben ellentétesnek tartják a nemzetközi közösség által megállapított jogi normákkal a vegyi fegyverek bármilyen körülmények közötti használatát.

A szervezet továbbra is figyelemmel követi az ügy alakulását, és készen áll arra, hogy segítsen minden hozzá forduló részes államot - tette hozzá a főigazgató.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Alekszej Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai szerdán azt állapították meg, hogy minden kétséget kizáróan idegmérget juttattak a szervezetébe. A hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy megmérgezése maradandó hatásokkal jár.

Moszkva csütörtökön elutasította azt a vádat, hogy az orosz állam áll az ellenzéki politikus német szakemberek által megállapított megmérgezése mögött, a fehérorosz vezetés pedig Varsót és Berlint vádolta meg az incidenssel.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) 2019 novemberében vette fel tiltólistájára a Novicsokot. Az idegméreg az úgynevezett tiltott anyagok első számú jegyzékében szereplő anyagokhoz csatlakozott, amelyen egyebek mellett a szaringáz, a ricin és a mustárgáz szerepel.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a globális törekvéseket a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba. Felügyeletével a bejelentett vegyifegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!