Navalnij - Von der Leyen: Navalnij megmérgezése megvetendő, gyáva cselekedet volt

Kék hírek, 2020.09.02

Megvetendő, gyáva cselekedet volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése - írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szerda este.

A brüsszeli testület vezetője, aki üzenete szerint Angela Merkel német kancellártól értesült az orosz politikus megmérgezéséről, kijelentette: az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ügyel kapcsolatban kiadott közleményében aláhúzta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz ellenzéki vezető megmérgezését. Azzal összefügésben, hogy a vizsgálatok szerint a gyilkossági kísérletet a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő Novicsok idegméreggel hajtották vége, az uniós diplomácia vezetője kijelentette: a vegyi fegyverek használata bármilyen körülmények között teljesen elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi jogot.

"Alapvető fontosságú, hogy az orosz kormány alaposan és átlátható módon kivizsgálja a merénylet körülményeit. Alekszej Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani" - fogalmazott.

Az Európai Unió továbbra is szoros figyelemmel kíséri az ügy alakulását, és megvitatja annak következményeit - tette hozzá Borrell.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai megállapították, hogy a politikusnak minden kétséget kizáróan, idegmérget juttattak a szervezetébe. Legfrissebb hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy mérgezése maradandó hatásokkal jár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!