ORFK: Havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést több megyében

Kék hírek, 2018.02.07

Havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést több megyében - írta az Országos Rendőr-főkapitányság szerda délelőtt a honlapján.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel reggeltől a szlovén hatóságok nem engedik be Szlovéniába a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket, így azokat az autópályáról a Somogy és Zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre terelik.

A rendőrség a sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok miatt fokozott figyelmet és óvatosságot kér a közlekedőktől.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket Tornyiszentmiklós környékén parkolókba terelik. A korlátozás csak a tornyiszentmiklósi határátkelőt érinti, a kamionokat a kisebb átkelőhelyeken továbbra is átengedik a határon.

A szóvivő hozzátette: a jelentős havazás miatt több baleset történt szerdán Zala megyében. A 74-es főút Hahót és Bak közötti szakaszán három kamion akadt el. A jeges úton az egyik teherautó megcsúszott és az út menti árokba hajtott. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták.

A 74-es és a 76-os főút találkozásánál, a Zalaegerszeget elkerülő szakaszon egy kamion és egy személyautó ütközött össze. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A 76-os főút Zalaegerszeget elkerülő szakaszát Zalaegerszeg és Bagod között teljes szélességében lezárták, ahol egy kisteherautó borult az út menti árokba.

A Lenti és Csesztreg közötti úton egy személygépkocsi, a Pacsa és Felsőrajk közötti szakaszon pedig egy terepjáró hajtott az út menti árokba - közölte Cseresznyés Dániel.

Hozzátette: a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak és végzik a síkosságmentesítést.

Nagy Györgyi, a Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóság munkatársa az MTI-vel azt közölte: a kora reggeli órák óta intenzíven havazik Vas megyében. Minden út járható, de az utak latyakosak, hókásásak. Elmondta: eddig hét centiméternyi hó hullott, a társaság 50 géppel folyamatosan takarítja az utakat.

A rendőrség tájékoztatása szerint több baleset is történt Vas megyében. A 86-os főúton két személygépkocsi és egy kamion ütközött, a balesetben egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: kora délutánig a Nyugat-Dunántúlon intenzív havazás valószínű, mely során akár 10-15 centiméter nedves, úgynevezett tapadó hóréteg képződhet. A Dunántúl többi részén és a középső országrészben is eshet - többnyire csak rövidebb ideig - hó, de ebből jelentős réteg nem tud majd kialakulni.

Kiemelték továbbá, hogy a Dunántúl középső és keleti harmadán, valamint a középső országrészben ónos eső is hullhat, de napközben egyre inkább az eső lesz jellemző.

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és Pest, továbbá Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!