Őrizetben a fiktív számlázást irányító könyvelő

Kék hírek, 2021.10.14

A Szegedi Járási Ügyészség kezdeményezte annak a férfinak a letartóztatását, aki fiktív számlákat fogadott be, illetve állított ki Makó és környéki zöldségkereskedőknek.

Rendőrség A könyvelő a gyanú szerint több Makó és környéki zöldségkereskedőtől fogadott be fiktív számlákat Lengyelországból származó petrezselyem beszerzéssel összefüggésben, majd le is könyvelte azokat.  

A fiktív számlák azt a látszatot keltették, mintha a zöldséget belföldről szerezték volna be, csökkentve ezzel a fizetendő áfájukat.

A számlabefogadó cégek többségének könyvelését a gyanúsított végezte, ő egyeztetett a cégek ügyvezetőivel abban, hogy mikor, milyen módon kerüljön sor a fiktív számlák kiállítására. A könyvelő szervezte és irányította azt is, hogy az ukrán lakcímmel rendelkező ügyvezetők cégei mikor, illetve milyen tartalommal állítsák ki a fiktív számlákat. A 2020. év júliusa és 2021. év októbere közötti időszakban mintegy 17 cég fogadott be a vádlott irányítása mellett valótlan tartalmú számlákat és helyezett levonásba közel 180 millió forint összegű áfát jogosulatlanul.

Az üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel az ügyészség indítványozta a gyanúsított egy hónapra történő letartóztatását.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!