Orosz zsoldosokról forgatott dokumentumfilmet a Közép-Afrikában agyonlőtt három orosz újságíró

Kék hírek, 2018.08.01

Orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet az a három orosz újságíró, akiket a Közép-afrikai Köztársaságban lőttek agyon - közölte Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember szerdán Facebook-bejegyzésében.

Hodorkovszkij szerint a meggyilkolt Kirill Radcsenko operatőr, Alekszandr Rasztorgujev rendező és Orhan Dzsemal újságíró az általa (Hodorkovszkij által) alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) működött együtt. Az orosz emigráns politikus, egykori oligarcha megfogadta, hogy erőfeszítéseket fog tenni a tettesek felelősségre vonása érdekében.

A forgatócsoport meggyilkolásának ténye kedden vált ismertté az orosz közvélemény számára. Az áldozatok holttestére az ország szívében található Sibut városától 23 kilométerre találtak rá. Az újságírók gépkocsiját vezető sofőr, aki túlélte a támadást, a Rosszija 24 hírtelevízió szerint arról számolt be, hogy a járműre hétfőn ismeretlenek egy ellenőrző posztnál nyitottak orvul tüzet. A csatornán többször elhangzott az a hivatalosan meg nem erősített állítás, hogy rablótámadás történhetett. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított az ügyben.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24-nek kijelentette, hogy az áldozatoknál lejárt sajtóigazolványokat találtak, útlevelet nem. Zaharova szerint Radcsenko, Rasztorgujev és Dzsemal turista-, nem pedig sajtóvízumot igényelt és kapott a Közép-afrikai Köztársaság moszkvai konzulátusáról, beutazásukról a Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában működő orosz nagykövetségnek nem volt tudomása.

A szóvivő a történtekért azokra hárította a felelősséget, akik veszélyes helyszínre küldték az újságírókat.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaságban az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag a helyzet, amelyet 12 ezer ENSZ-békefenntartónak sem sikerült stabilizálnia. A CUR-ra hivatkozó sajtójelentések szerint az országban jelen van a Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktívnak mondott Wagner elnevezésű orosz zsoldosszervezet.

Oroszország könnyűfegyvereket szállított a közép-afrikai kormányerőknek, amelyek mellé tanácsadókat is vezényelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!