Razziát tartott a cseh rendőrség egy minisztériumban

Kék hírek, 2020.02.24

Razziát tartott a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni központja (NCOZ) hétfőn a munkaügyi és népjóléti minisztériumban - jelentette a lidovky.cz hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva. Két magas beosztású tisztségviselőt rizetbe vettek.

A rendőrök mindkét személyt hivatali visszaéléssel gyanúsítják egy mintegy 250 millió korona (3,2 milliárd forint) értékű közbeszerzéssel kapcsolatban - írja a lidovky.cz.

Jaroslav Ibehej, az NCOZ szóvivője a razzia tényét megerősítette, de semmiféle konkrétumot nem volt hajlandó közölni.

"Csak azt tudom mondani, hogy központunk ma egy büntetőeljárással kapcsolatos intézkedést végzett. A büntetőeljárásról csak a prágai legfőbb ügyészség adhat tájékoztatást" - mondta Ibehej a hírportálnak.

Zdenek Matula, a legfőbb ügyészség ügyésze később megerősítette a portál értesülését, illetve a két tisztségviselő őrizetbe vételét.

A lidovky.cz szerint a két személy közül az egyik Jan Balác, a tárca gazdasági, információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese, a másik pedig a biztonsági és kommunikációs technológiák részlegének vezetője.

Mindketten Jana Malácová szociáldemokrata miniszter közeli munkatársainak számítanak - jegyezte meg a Lidové Noviny című konzervatív napilaphoz tartozó hírportál.

Jana Malácová kora estig nem nyilatkozott, de Milos Zeman államfő és a kormánytagok közös ebédjén a Prágához közeli Lány-kastélyban nem vett részt.

Andrej Babis kormányfő az ebéd után kijelentette, hogy a kabinet magyarázatot fog kérni Jana Malácovától az üggyel kapcsolatban.

A cseh rendőrség korábban már több esetben is razziázott magas állami hivatalokban. A legemlékezetesebb beavatkozásra 2013 júniusában a kormányhivatalban került sor, melynek nyomán Petr Necas polgári demokrata (ODS) kormányfő lemondott hivataláról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!