Rekordszintre nőtt a kereskedelmi légi járatok kihasználtsága 2017-ben

Kék hírek, 2018.02.01

A kereskedelmi légi járatok kihasználtsága 2017-ben minden eddiginél magasabbra, átlagosan 81,4 százalékra emelkedett globálisan, az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény pedig 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az MTI-vel csütörtökön.

A montreáli székhelyű, több mint 200 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet adatai azt mutatják, hogy a legnagyobb mértékben, 10,1 százalékkal az egyébként is legnagyobb piaci részesedéssel bíró Ázsia-Óceániában nőtt a forgalom, Európában 8,2, Dél-Amerikában 7, a Közel-Keleten 6,4, Afrikában 6,3, Észak-Amerikában pedig mindössze 4,2 százalékos bővülést mértek a forgalomban.

A társaságok átlagosan 6,3 százalékkal növelték a kapacitásokat, a töltöttségi mutató ennek köszönhetően 0,9 százalékponttal 81,4 százalékra ugrott. A legjobban Európában használják ki a gépeket, az itteni járatok átlagosan 83,9 százalékos töltöttséggel repültek. Észak-Amerikában 83,6 Dél-Amerikából 81,8, Ázsia-Óceániában 81, a Közel-Keleten 74,5, Afrikában pedig 70,9 százalékos kihasználtságot jelentettek a légitársaságok.

Alexandre de Juniac, az IATA vezetője szerint a világgazdaság javuló folyamatainak, illetve az alacsony jegyáraknak köszönhető az átlagon felüli bővülés a forgalomban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy 2018-ban már a költségszint emelkedésére lehet számítani a folyamatosan dráguló kerozin miatt, ezért a jegyárak már kisebb mértékben fogják stimulálni a forgalombővülést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!