Szkripal-ügy - Kreml: Julija Szkripal nyilatkozatát ellenőrizni kell

Kék hírek, 2018.05.24

Ellenőrizni kell Julija Szkripal nyilatkozatát, és meg kell győződni arról, hogy azt önszántából tette-e - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön az NTV televíziónak nyilatkozva.

"A brit fél a mai napig nem tett eleget a bécsi egyezménynek, és Oroszországnak mindeddig nem biztosítottak hozzáférést az orosz állampolgárságú Julija Szkripalhoz. Mi több, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy milyen állapotban van, hogy gyakorolnak-e rá nyomást, hogy hol tartózkodik, hogy tett-e bármilyen bejelentést és azt önszántából tette-e" - mondta Peszkov.

A szóvivő szerint erősen kérdéses, hogy "a brit fél gigászi, a világon példa nélkül álló provokációjával a háttérben" mennyire lehet hiteles a közzétett információ. Felhívta a figyelmet arra, hogy Julija Szkripal felvételről nyilatkozott.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel szállították be az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Szkripalt és lányát időközben kiengedték a kórházból és Julija szerdán jelent meg először a nyilvánosság előtt egy, a BBC által bemutatott videofelvételen. A Reuters hírügynökség által ismertetett közleményében leszögezte: hálás az Oroszország nagy-britanniai nagykövetsége által felajánlott segítségért, de nem kíván élni vele. Reméli viszont, hogy egy nap majd hazatérhet Oroszországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!