Terrorizmus - A vegyifegyvert készítő iszlamista feleségét is őrizetbe vették Németországban

Kék hírek, 2018.07.24

Őrizetbe vették a hatóságok annak az iszlamista férfinak a feleségét Németországban, aki a gyanú szerint ricin felhasználásával akart pokolgépet készíteni - jelentette kedden a Spiegel Online német hírportál.

A lap úgy tudja, hogy az ügyészség azzal gyanúsítja a férfi 42 éves feleségét, hogy segédkezett férjének a ricinbomba összetevőinek beszerzésében. Az iszlamista Sief Allah H. kétszer is próbált - sikertelenül - Szíriába utazni. A hatóságok szerint neje ebben is segítette.

A német törvények miatt csak Yasmin H.-ként azonosított nőt egy ideje már radikálisként tartják nyilván a hatóságok. A hatgyermekes anya többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot iszlamista szélsőségesekkel. Egy közösségi oldalon ismerte meg férjét is, aki akkor postásként dolgozott Tunéziában. 2015 őszén találkoztak először, és rá egy évre a férfi Németországba költözött, ahol házasságot kötöttek.

A Spiegel Online úgy értesült, hogy a nő pár hónappal később levelet írt ismerőseinek, amelyben azt írta, hogy férje csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, és ő anyagilag is támogatja abban, hogy Szíriába utazhasson.

A nő első kihallgatásán tagadta, hogy bármit is tudott volna arról, hogy férje mire készült. A Spiegel viszont úgy tudja, hogy a nő felhasználónevével rendelték az interneten azt a kávédarálót, amellyel Sief Allah H. a ricinusmagokat ledarálta. A hatóság úgy véli, hogy a nő átengedte felhasználói fiókját a férfinak, aki fémgolyókat és hűtőanyagokat rendelt a bombakészítéshez, amelyet a nő fizetett ki. Mikor pedig a férfi Lengyelországba ment pirotechnikai eszközöket vásárolni, felesége intézte a vásárlásokat.

A Spiegel Online azt is megtudta, hogy amikor a férfinak nézeteltérése támadt az egyik szállítóval, a nő az eredetinél ezerrel több ricinusmagot alkudott ki férjének. Emellett egy hörcsögöt is vásároltak, mert a hatóságok szerint az állaton akarták kipróbálni, milyen hatékony a férj által előállított méreg.

Sief Allah H.-t júniusban vették őrizetbe Kölnben. Mintegy ötven halálos adagnak megfelelő, 84,3 milligramm ricint és 3150 ricinusmagot találtak nála, és a bombakészítéshez valószínűleg az Iszlám Állam szélsőségeseinek útmutatásait használta. A férfi több olyan vegyszert rendelt az interneten, amelyek felhasználhatóak robbanóanyag készítéséhez, valamint olyan szert is vásárolt, amellyel a ricinusmagokból kinyerhető a ricin.

A ricin halálosan mérgező fehérje, amely a vegyifegyver-tilalmi egyezmény szerint önmagában is vegyifegyvernek minősül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!