Tizenegy nap alatt 250 online csalást derített fel a rendőrség

Kék hírek, 2020.01.07

Internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban vett részt tavaly ősszel a magyar rendőrség, amely tizenegy nap alatt 250 online csalást derített fel 41,5 millió forint értékben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a www.police.hu oldalon.

Azt írták, hogy az akciót - amelyben 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt - az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja koordinálta.

A nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 6500 csalárd tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke meghaladta az ötmillió eurót (több mint másfél milliárd forint). A műveletekben a hatóságok hatvan internetes csalót fogtak el.

Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vezette az akciót, amelynek hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött.

Magyarországon több mint 250 csalárd tranzakciót szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával; e tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot - közölte az ORFK.

A rendőrség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a csalások nagy része megelőzhető. A többi között azt javasolják, hogy a vásárlók ellenőrizzék, eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz, és figyeljenek arra, hogy a felkeresett oldal valódi-e és biztonságos-e. Azt tanácsolják továbbá, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat mindig mentsék le, és ha valaki online vásárol magánszemélytől, akkor ne küldjön előre pénzt az eladónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!