Több év börtönre ítélték a Kopernikusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetőit

Kék hírek, 2018.09.07

Két és fél, illetve három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta pénteken első fokon a Szegedi Törvényszék a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetőit.

A bíróság a vádlottakat bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. A másodrendű vádlottat a törvényszék számviteli rend megsértésének bűntettében is bűnösnek mondta ki.

A bíróság a vádlottakat a szabadságvesztés mellett három, illetve négy évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Az ítélet szerint az iskolaszövetkezetet névleg vezető vádlottak tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó láncolat tényleges irányítói 144, illetve 435 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek. Az iskolaszövetkezet érdemi tevékenységet nem végzett, feladatait a Human Operator Zrt. munkatársai látták el. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek a szövetkezettől befogadott számlákat felhasználták könyvelésükben, a Kopernikusz azonban azok áfatartamát nem fizette be a költségvetésbe.

A bíróság döntése ellen a jelenlévő elsőrendű vádlott és a védők fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódva létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, valamint a személyi jövedelemadót nem vallották be,illetve nem fizették meg.

A Kopernikusz Iskolaszövetkezet ügyében eljáró ügyész csütörtökön közölte, hogy befejeződött a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó nyomozás, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!