Tovább javultak a hivatalos bűnügyi statisztikák Hollandiában

Szerencsejáték, 2018.05.07

Továbbra is csökkenőben van a bűnözési ráta Hollandiában, tavaly nagyjából annyi bűncselekményt regisztráltak az országban, mint korábban utoljára 1980-ban - jelentette hétfőn a holland statisztikai hivatal (CBS).

A szervezet értékelése szerint tavaly 1000 lakosra már "csak" 49 bűneset jutott Hollandiában, szemben az 1990-es évek növekedése után fordulópontot jelentő 2001-ben mért 93-mal.

Ezt megerősítik a friss közvélemény-kutatások is, amelyek szerint a lakosság összességében nagyobb biztonságban érzi magát az országban a korábbiaknál.

A CBS arról számolt be, hogy ezek a statisztikák ugyanakkor jelentősen függenek a bejelentési hajlandóság változásától is. Rámutattak, hogy miközben a rendőrség egyszerűsítette a bűncselekmények bejelentését, az emberek a növekvő jólét következtében manapság kevésbé jelentik be enyhébb káraikat vagy veszteségeiket. Mint írták, sokan azért nem fordulnak az illetékes szervekhez, mert úgy vélik, hogy a rendőrök nem tudnának milyen nyomon elindulni az ügyükben vagy pedig süket fülekre találna a panaszuk.

A helyi sajtó emlékeztetett rá, hogy egy tavaly januárban kiszivárgott bizalmas rendőrségi jelentés szerint a be nem jelentett bűntettek száma elérheti évente a 3,5 milliót.

Eszerint a bejelentési hajlandóság az elmúlt tíz évben 23 százalékkal csökkent. Hangsúlyozták, bizonyos típusú bűncselekményeket, például a kisebb értékű lopást egyesek elkerülhetetlennek tartják, ezért be sem jelentik.

Januárban a két legnagyobb holland szakszervezet független bűnügyi statisztikák elkészítését sürgette, mondván, hogy a valós adatok jóval magasabbak a hivatalos közléseknél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!