Ünnepélyes ceremónián adta át Franciaország az ETA-tól lefoglalt fegyvereket és nyomozati anyagokat Spanyolországnak

Kék hírek, 2018.10.01

Ünnepélyes ceremónián adta át Franciaország a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezettel kapcsolatos húsz évnyi nyomozati anyagait, és az akciókban lefoglalt fegyvereket, tárgyakat Spanyolországnak hétfőn Madridban.

"Ezek a dokumentumok olyan férfiak és nők történeteit mesélik a határ mindkét oldaláról, akik életüket kockáztatták, hogy harcoljanak az ETA ellen" - fogalmazott Edouard Philippe francia miniszterelnök, méltatva a két ország közötti együttműködést a terrorizmus elleni küzdelemben, amely iránt továbbra is elkötelezettek.

"Ezzel a hatalmas szimbolikus jelentőségű eseménnyel jelezzük a végét egy útnak, amelyen társadalmunk sosem akart elindulni" - mondta Pedro Sánchez spanyol kormányfő hangsúlyozva Franciaország döntő hozzájárulását az ETA megszűnéséhez.

Beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy az áldozatok emlékét méltó módon őrizzék meg, és köszönetet mondott minden korábbi kormányfőnek, akik lehetővé tették "demokráciánk győzelmét a terror felett".

Az ünnepségen részt vett Inigo Urkullu baszk elnök, valamint Felipe González és José Luis Rodríguez Zapatero, korábbi szocialista spanyol kormányfők, viszont nem voltak jelen José María Aznar és Mariano Rajoy konzervatív volt miniszterelnökök.

A francia hatóságok sok ezer darabból álló gyűjteményt adtak át Spanyolországnak, amely a nyomozások során előkerült dokumentumokat, kéziratokat, hangfelvételeket, fegyvereket és tárgyakat tartalmaz.

Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint például vannak köztük olyan kerékpárok, amelyeken a gyerekülés alá rejtették a robbanószert a terroristák.

Spanyolország abban bízik, hogy olyan bizonyítékokra lelhet, amelyek segítenek megoldani a baszk terrorszervezethez köthető, több mint 300, eddig felderítetlen gyilkosságot.

A spanyol kormány tájékoztatása szerint a most megkapott anyagot miután kielemezték és felhasználták, átadják a Vitoria városában nyíló, a terrorizmus áldozatainak emlékét őrző központnak.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre 2010-ben.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.

Tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!