Vádat emeltek a szexuális zaklatással vádolt francia filmrendező ellen

Kék hírek, 2020.01.16

Eljárás indított csütörtökön a párizsi ügyészség Christophe Ruggia francia filmrendező ellen, akit Adele Haenel színésznő azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan - közölte a vádhatóság.

A filmrendezőt kedden őrizetbe vették, majd kihallgatása után megindították ellene az eljárást "felügyelete alá tartozó 15 évesnél fiatalabb kiskorú elleni szexuális támadások gyanújával".

Ruggiát csütörtökön szabadon engedték, de az eljárás lefolytatásának végéig rendőri felügyelet alá került, és a vádhatóság megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen a jelenleg 31 éves Adele Haenellel, akivel szerdán szembesítették.

A Mediapart oknyomozó portál tett közzé novemberben egy hosszú a riportot, amelyben a kétszeres César-díjas francia filmsztár azzal vádolta meg Christophe Ruggiát, hogy első filmje, a 2002-ben készült Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuális zaklatta. A tényfeltáró riportban mintegy harminc ember szólalt meg a színésznő környezetéből, és erősítette meg a rendező és akkor még gyerekszínésznő közötti kapcsolat tényét.

A színésznő eleinte annak ellenére nem akart feljelentést tenni, hogy az ügy még nem évült el. A riportban úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatás nem hallgatja meg kellőképpen a szexuális zaklatás áldozatait, kevés ítélet születik a hasonló jellegű ügyekben. Mindenekelőtt a saját szakmájában szeretné a hallgatást megtörni, és felhívni kollegái figyelmét a felelősségükre.

A feljelentés hiánya ellenére a párizsi ügyészség jelezte: a Mediapart portálon megjelent tényfeltáró írás alapján saját hatáskörben eljárást indít, majd néhány nap múlva a színésznő mégis feljelentést tett.

Az 55 éves Christophe Ruggia ügyvédjei útján "határozottan visszautasította azt, hogy zaklatta vagy bármilyen módon fogdosta volna az akkor még kiskorú színésznőt", de jelezte "hibát követett el, amikor Pygmaliont játszott, mert ez félreértésekre adhatott okot".

Adele Haenel az internetes újságnak azt mondta, hogy a 12 éves korában a film előkészítése során Christophe Ruggia a hatása alá vonta, majd éveken át "folyamatosan zaklatta, fogdosta, akarata ellenére csókolgatta", amikor a szombat délutánjait a szülei tudtával nála töltötte. A színésznő 15 évesen minden kapcsolatot megszakított a filmrendezővel, és csaknem tíz évig teljesen visszavonult.

Az interjú óriási visszhangot váltott ki a francia közéletben és elsősorban a filmes világban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!