Választás rendje elleni bűntett miatt emeltek vádat egy 2014-es ügyben

Kék hírek, 2018.03.14

Választás rendje elleni bűntett, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat egy 2014-ben történt ügyben - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a bűncselekmények a 2014-es országgyűlési képviselő-választásokkal kapcsolatosak. Az ügynek 18 vádlottja van, köztük hamis ajánlásokat is felhasználó egyéni választókerületi jelöltek, valamint az őket ebben segítő emberek.

A vádlottak közül tizen egyéni országgyűlési képviselőjelöltként kívántak indulni, azt a főügyészség nem közölte, mely párt színeiben.

A vádlottak az ajánlások összegyűjtése után, 2014 márciusában olyan ajánlóíveket is benyújtottak az egyéni választókerületük szerint illetékes választási irodához, amelyekről tudták, hogy hamisak, ugyanis az azokon szereplő emberek ténylegesen nem adtak ajánlást a részükre, a nevüket és a személyes adataikat az ajánlóívekre helyettük ismeretlenek írták rá, illetve azokat helyettük ismeretlenek írták alá.

Az ügy további nyolc vádlottja - rokonként vagy ismerősként - hamis ajánlásokkal segített a választásokon jelöltként indulni kívánóknak.

A főügyészség közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozás során több ezer ajánlóívet foglalt le és vizsgált, ezek közül a vád által érintett hamis ajánlóívek száma mintegy kétezer volt. A nyomozók mintegy 1500 tanút hallgattak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!