Vitaindító dokumentumot készített a BKK a bringasztráda-hálózatról

Kék hírek, 2020.09.23

Vitaindító dokumentumot készített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a budapesti aktív és mikromobilitás, vagyis a gyaloglás, a kerékpározás és a kis elektromos járművek helyzetéről, jövőjéről és a lehetséges intézkedési területekről, továbbá a bringasztráda-hálózatról.

A szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint ezzel a Főpolgármesteri Hivatal és a BKK széles körű véleményezési és szakmai tervezési folyamatot indít el egy aktív és mikromobilitási stratégia és cselekvési terv elkészítéséhez.

Azt írták: a világ progresszív nagyvárosaihoz hasonlóan Budapest is az aktív és mikromobilitás fejlesztésétől reméli a város élhetőségének javítását. Ehhez fontos a gyalogos-kerékpáros útvonalak minőségének, a közterületek vonzerejének és biztonságának javítása, továbbá megfelelő helyszínek biztosítása, zöldfelületekkel övezett utak kiépítése, hogy legalább a közeli kirándulásokra ne autóval induljanak a budapestiek.

A BKK közlése szerint Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a most közzétett vitaanyag kidolgozásakor kiemelt szerepet kapott a társadalmi igazságosság és a klímavédelem. Célként jelölte meg, hogy a város lakossága gyorsan és biztonságosan különböző közlekedési módokat használhasson az anyagi helyzetétől függetlenül, továbbá a városvezető szerint arra kaptak felhatalmazást, hogy egy zöld és fenntartható, a klímavédelmet szem előtt tartó Budapestet építsenek.

A közlekedési társaság tízpontos javaslatot fogalmazott meg a mikromobilitás fejlesztésére. Egyebek mellett megállítanák, illetve lassítanák a városi és elővárosi utazások számának növekedését, átalakítanák és újraosztanák a közterületeket, közutakat, nagyobb teret biztosítva az aktív mobilitási módoknak. Összefüggő gyalogos és kerékpáros útvonalháló+999zatot hoznának létre többek közt a bringasztrádák kialakításával. A közösségi közlekedéssel is segíteni kívánják a kombinált közlekedést, amit a parkolási, kölcsönzési, használati árak újraszabályozásával pénzügyileg is versenyképessé tennének. Iskolai kampányokkal, szemléletformáló akciókkal is készülnek, de javaslatot tesznek az elektromos kerékpárok és rollerek hatékonyabb szabályozására is. Mindezek érdekében a lakossággal, civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, kerületekkel és a kormányzati intézményekkel is együtt kívánnak működni.

A bringasztráda-hálózatának tervéről azt írták: szélesebb útfelületekkel és biztonságosabb csomóponti átvezetésekkel gyors, közvetlen, akadálymentes, biztonságos, kényelmes kapcsolatot teremt a városközpontok, lakóterületek, munkahelyek között a korábbi kerékpárutakhoz, kerékpársávokhoz képest.

A vitaanyagot már szeptember végén szakmai egyeztetésre bocsátják, ezt követően a budapestiek véleményét is kikérik a fejlesztésekről - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!