A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze Kadhafi kisebbik fiának őrizetbe vételét sürgette

Kék hírek, 2017.06.14

Moammer el-Kadhafi néhai líbiai diktátor kisebbik fiának mihamarabbi őrizetbe vételére és átadására szólított fel szerdán Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Szeif al-Iszlám Kadhafit, akit háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádol az ICC, néhány nappal ezelőtt engedték szabadon több mint öt évi őrizetben tartás után a líbiai Tobrukban székelő parlament amnesztiarendelete alapján.

A szökésben lévő Szeif al-Iszlámot 2011 novemberében vették őrizetbe, miután egy népfelkelés megdöntötte apja több mint 40 éve tartó uralmát. Moammer el-Kadhafit 2011 októberében fogták el és ölték meg az ország akkori ideiglenes vezetésének fegyveresei.

Az ICC 2011 nyarán adott ki elfogatóparancsot Szeif al-Iszlám ellen. Egy tripoli bíróság pedig 2015-ben halálra ítélte őt olyan gyilkosságok vádjával, amelyeket a hatalom emberei a 2011-es felkelés során követtek el.

Líbiában káosz uralkodik. A tobruki kormány mellett még két rivális kormány létezik, mindkettő a fővárosban, az egyik a Fájez esz-Szarrádzs vezette nemzeti egységkormány, amelyet a nemzetközi közösség támogat, a másik az önjelölt "nemzeti megmentés kormánya".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!