A vádalkut kötött gyanúsított szerint Netanjahu ügyvédjének hatalmas jutalék járt a tengeralattjáró-beszerzésből

Kék hírek, 2017.07.31

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédjének és unokatestvérének tízmillió dolláros (2,6 milliárd forintos) jutalék járt segítségéért - legalábbis ezt állítja Miki Ganor, az izraeli tengeralattjáró-beszerzési ügy vádalkut kötött legfőbb gyanúsítottja, akit a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet idézett hétfőn.

Ganor szerint David Simrón, a Netanjahu-család ügyvédje és a kormányfő unokatestvére azért kapta a busás jutalékot, mert segített meghozatni a kormányzati döntéseket arról, hogy Izrael a német ThyssenKrupp hajógyártól újabb tengeralattjárókat vásároljon.

Miki Ganor a múlt héten a rendőrségen tanúvallomást tett a nyomozók előtt, cserébe mindössze egy éves börtönt és csak tízmillió sékeles (mintegy nyolcszázmillió forintos) bírságot jelentő büntetést kap a nagyszabású korrupciós fegyverbeszerzési ügyben betöltött szerepéért. A vád legfőbb tanújaként elsősorban a miniszterelnök bizalmasáról, rokonáról és jogi képviselőjéről, David Simrónról, valamint a haditengerészet volt főparancsnokáról, Eliezer Maromról szolgáltatott információkat.

Ganor azt is állította, hogy Marom hivatali ideje alatt jó kapcsolatokat tartott fenn a német konzorciummal a haditengerészet vezetőjeként, és eljárt annak érdekében, hogy őt, Miki Ganort tegyék meg izraeli képviselőjükké. Marom beleegyezett, hogy a haditengerészettől való visszavonulása után több millió sékeles (több mint százmillió forintos) tanácsadói pozíciót kapjon.

David Simrón visszautasította a vádakat, mert állítása szerint azok távol állnak a valóságtól, és kijelentette, hogy Miki Ganor ügyvédjeként mindig jogszerűen járt el.

Az izraeli rendőrség az utóbbi hetekben előállította és kihallgatta Eliezer Maromot, a haditengerészet volt vezetőjét, nyugalmazott tábornokot, Miki Ganort, a tengeralattjárókat eladó ThyssenKrupp nevű német hajóépítő vállalat izraeli képviselőjét, Avriel Bar Jószefet, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesét, Ronen Semert, Ganor ügyvédjét, valamint David Simrónt, aki a miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje, és a korrupciógyanús üzletben Miki Ganort, a jelenleg legfőbb vádlottnak tekintett üzletembert is képviselte. A helyi média szerint többek között azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénzek fejében Miki Ganort tették meg a német ThyssenKrupp hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének az addig - a 10-es tévé szerint - csekélyebb díjazásért dolgozó Sajke Barkat helyett. Ganort pénzmosással, bűnpártolással és csalással, Bar Joszéfet vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és pénzmosással, Ronen Semert pénzmosással és csalással, valamint a nyomozás akadályozásával, Simrónt pedig kenőpénzek mozgatásával vádolják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!