Augusztus 20. - Operatív törzs: elfogadták a biztosítási tervet

Kék hírek, 2017.08.15

Elfogadták az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztosítási tervét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, az operatív törzs (OT) vezetője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Kara Ákos kiemelte: augusztus 20-a a Magyarországon élő emberek és a külhoni magyarok körében is kiemelkedő nemzeti ünnep. Ezért gondosan és alaposan készülnek, látványos és értékőrző programokkal. Mindezek szervezésekor az elsődleges és legfontosabb szempont a biztonság - hangsúlyozta.

Az NFM államtitkára elmondta: a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs (OT) keddi ülésén a közreműködő szervek - köztük a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a vízimentők - és valamennyi hatóság egyhangúlag fogadta el a tervet. Az OT a héten is folyamatosan tartja a kapcsolatot, elemzik a helyzetet, kiemelten a meteorológiai előrejelzéseket.

A várható időjárásról, s ennek nyomán a rendezvények lebonyolításáról az OT központjában, a rendőrség Teve utcai székházában szombat délután újabb sajtótájékoztatót tartanak - tette hozzá Kara Ákos.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője azt mondta: a héten ismét kánikula lesz, pénteken 35 Celsius-fok körül is alakulhatnak a maximumok. A hétvégén viszont hidegfront várható. Egyelőre a többfajta modellszámítás alapján a hidegfront átvonulása még nem kiszámítható. Kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte: mint minden hőséget lezáróan, most is megvan az esélye komolyabb, heves időjárási jelenségeknek.

Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője arról beszélt: az OKF a szükséges hatósági ellenőrzési feladatait is elvégezte. A pirotechnikai eszközök használata is indokolja, hogy a helyszíneken megerősítve legyenek jelen. Az általános tűzoltói készenlét mellett 16 tűzoltóeszközzel, a Dunán tűzoltóhajóval és mintegy hetven emberrel vesznek részt a biztosításban. A katasztrófavédelem szempontjából kiemelt rendezvény lesz a vízi- és a légiparádé, valamint az esti tűzijáték.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kifejtette: a mentők három szinten készülnek az augusztus 20-ai rendezvényekre. A legfelső szinten részt vesznek az OT munkájában. A második szint: a mentőszolgálat irányítóközpontjában külön mentésirányító csoportot hoznak létre az ünnepre. Mindemellett pedig 36 pluszkocsit vezényelnek a helyszínekre. A budai és a pesti oldalon is lesz egy-egy tömegesbaleseti egység is, amely szükség esetén sok sérült egyszerre történő ellátására is alkalmas, egy sátorral, amelyben helyszíni ambulanciát alakíthatnak ki.

Győrfi Pál kiemelte: azzal, hogy pluszegységeket állítanak szolgálatba, a budapesti mentőkapacitás nem csökken.

A mentőszolgálat szóvivője arra kérte a lakosságot, hogy vigyázzanak magukra, gyermekeikre, és a tűzijáték idején se másszanak fel veszélyes, magas helyekre, mert az elmúlt években több súlyos baleset is történt emiatt.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője felidézte: az államalapítás ünnepe a nyár egyik kiemelkedő rendezvénysorozatát jelenti, tavaly több mint ötszáz rendezvényt biztosítottak országszerte, s várhatóan idén sem lesz kevesebb. A rendőrség feladata a megfelelő közbiztonság és a közlekedés rendjének biztosítása, valamint a dunai rendezvényekkel és a tűzijátékkal kapcsolatban hatósági feladataik is vannak.

Az ORFK főosztályvezetője egy a terrorveszéllyel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a biztosítási tervnek ez is része, így például minden biztosítási helyszínen gépjárművel is készen állnak arra, hogy blokkoljanak egy esetleges támadást.

Szintén kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta: a budapesti és a vidéki rendezvények miatti lezárásokról és forgalomkorlátozásokról időben tájékoztatják a lakosságot, a többi között a rendőrség honlapján.

Augusztus 20-a az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!