Barcelonában a brüsszeli merénylőkkel kapcsolatba hozható feltételezett dzsihadistákat vettek őrizetbe

Kék hírek, 2017.04.25

Őrizetbe vettek a katalán rendőrök kilenc feltételezett dzsihadistát kedd hajnalban Barcelonában, közülük négyről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állhattak a tavalyi márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel.

Josep Lluís Trapero, a katalán autonóm rendőrség vezetője a TV3 katalán televíziónak elmondta, hogy vizsgálják ezt a lehetséges kapcsolatot. Konkrétumokat azonban nem közölt arról, hogy a most elfogott személyeknek pontosan mi köze lehet a brüsszeli merénylőkhöz.

Az őrizetbe vett férfiak közül nyolc marokkói állampolgár, egy pedig spanyol, 31 és 39 év közöttiek.

A hatóságok a lehetséges terrorista kapcsolatok mellett szervezett bűnözés és drogkereskedelem gyanúja miatt is nyomoztak utánuk.

A katalán rendőrség Barcelonában és több környező településen összesen 12 házkutatást tartott az akció részeként, amelyet a spanyol központi büntetőbíróság irányít a belga rendőrség közreműködésével. Az őrizetbe vételeket nyolc hónapnyi nyomozás előzte meg.

2016. március 22-én a belga főváros Zaventem nemzetközi repülőterén és egy metróállomáson történt öngyilkos robbantásos merénylet, amelyben harminckét ember vesztette életét, és mintegy háromszáznegyvenen megsebesültek. A robbantások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!