Börtönbüntetésre ítélték egy szélsőséges eszméket valló férfit Ausztriában

Kék hírek, 2017.03.27

Terrorista szervezetben való részvétel miatt három hónap letöltendő és 15 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy 32 éves osztrák állampolgárt hétfőn a felső-ausztriai Linzben. A vád szerint a férfi három évvel ezelőtt gyűlöletet terjesztő prédikátoroktól származó   beszédeket és lefejezéseket bemutató videókat osztott meg a világhálón.

A bíróság indoklása szerint a vádlott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek ugyan "apró láncszeme" volt, de "lelkesedett" a szervezet által képviselt eszmékért.

Az indoklás szerint a vádlott először az iszlám vallás, majd az Iszlám Állam feláé fordult. A férfi 2014-ben Mekkába és Medinába zarándokolt. Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal akkor figyelt fel rá, amikor a linzi lakásának erkélyéről kilógatta a terrorszervezet zászlaját. A férfi szakállt növesztett, rendszeresen ellátogatott egy linzi mecsetbe, és elkezdett arabul tanulni. Kérésére a felesége is elfátyolozta arcát, és az akkor öt éves fiának megtiltotta, hogy részt vegyen az óvodai keresztény ünnepségeken.

A vádlott tagadta, hogy aktívan támogatta volna a terrorszervezetet. Időközben a férfi, aki négy gyermek édesapja volt, leszámolt a szélsőséges nézeteivel. Vallomása szerint "a korábban történtekhez ma már semmi köze".

A hétfőn kihirdetett ítélet jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!