Börtönre ítéltek egy visszaeső gyújtogatót Zalaegerszegen

Kék hírek, 2018.01.16

Az elsőfokú ítéletet nyolc hónappal enyhítve, jogerősen négy év két hónap börtönre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék kedden azt a férfit, aki felgyújtott több hulladékgyűjtő edényt, és a tűz autóra, házra is átterjedt - közölte a törvényszék kedden az MTI-vel.

Az erősen ittas hajléktalan férfi tavaly márciusban egy este a zalaegerszegi Göcseji út egyik társasházánál öngyújtóval lángra lobbantott egy 1100 literes hulladékgyűjtőt. A tűz átterjedt a mellette álló edényre is, így mindkettő szétolvadt.

A férfi ezután a Landorhegyi úton gyújtott meg egy hasonló, papírral teli gyűjtőedényt, és mielőtt távozott, még néhány farekeszt is rádobott a tűzre. A lángok két másik hulladékgyűjtőre is átterjedtek, majd a tűz egy közelben parkoló személyautót is elértek. A kiégett, totálkárossá vált autó tulajdonosának több mint egymillió forint kára keletkezett. Más autótulajdonosok még időben el tudták vinni kocsijukat a helyszínről, így azokat már nem érték el a lángok.

A tűz azonban egy tetőteres lakóházra is továbbterjedt, amelynek a földszintjén üzlethelyiség volt. A ház tulajdonosa a feleségével az emeleten aludt, amikor egy ismerőse felébresztette, hogy ég a háza, így még időben el tudták hagyni otthonukat. A lángok azonban elérték a tetőszerkezetet, az előtetőt, a bejárati ajtót, a homlokzatot és az üzlethez tartozó hűtőkompresszort, összesen 640 ezer forint kárt okozva.

A közveszélyokozás bűntettével és rongálás vétségével vádolt férfit első fokon bűnösnek találta a Zalaegerszegi Járásbíróság, és mint visszaesőt négy év tíz hónap börtönre ítélte, valamint kötelezte a károk nagyobb részének megtérítésre. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett enyhítésért, ezért került kedden a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

A tárgyaláson a védő a teljes körű beismerő vallomásra, valamint a vádlott személyiségzavarára hivatkozva kérte enyhébb büntetés kiszabását. A törvényszék tanácsa mindezek, továbbá a beismeréssel egyidejű megbánás figyelembe vételével négy év két hónapra mérsékelte a büntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!