ENSZ: Legalább kéttucatnyi menekült halt meg az utóbbi két évben malajziai migránsfogdákban

Kék hírek, 2017.05.16

Legalább kéttucatnyi menekült és menedékkérő halt meg az utóbbi két évben malajziai migránsfogdákban, legtöbbjük mianmari volt, illetve betegségben hunyt el, de egyeseket fizikailag bántalmaztak - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a The Guardian című brit napilappal.

Az idézett számot a malajziai hatóságok hivatalos adatai alapján összegezte a UNHCR, és könnyen elképzelhető, hogy ez csak töredéke a 17 malajziai migránsfogdában meghalt emberek valódi számának.

A migránsokat túlzsúfolt cellákban tartják, és olyannyira megvonják tőlük a legelemibb szükségleteket - mint az élelem, a víz és az orvosi ellátás -, hogy még a malajziai állami emberi jogi bizottság is kínzással felérőnek írta le a fogva tartásuk körülményeit.

A The Guardian beszélt mintegy tíz olyan menekülttel, akit nemrég engedtek szabadon, és mind azt mondta, hogy látott legalább egy fogvatartottat meghalni. E menekültek zömmel betegségben, de néhány esetben fizikai bántalmazás miatt haltak meg.

Egy 18 éves mianmari menekült - aki a hazájában is számkivetett rohingja kisebbséghez tartozik - a lapnak elmondta, hogy több mint egy éven át tartották fogva, nagyon kevés ivóvizet kaptak, a többi szükségletüket olyan vízzel kellett pótolni, amely fertőzésveszélyes volt, az őrök, csak akkor mentek őket megnézni a cellájukban, amikor valaki már haldoklott, és ha bármire panaszkodtak vagy azt kérték, vigyék őket kórházba, akkor megverték őket.

Más nyilatkozók beszámoltak arról, hogy sokszor éveken át kérték az őröket: jelentsék ottlétüket az ENSZ-nek, mert csak a világszervezet tudja elérni, hogy menekültnek nyilvánítsák őket, és csak így kerülhetik el, hogy kiutasítsák őket az országból.

A malajziai belügyminiszter május elején számolt be a parlamentnek arról, hogy 2014-2016 között 161 ember halt meg "különböző betegségekben" a migránsfogdákban, és csaknem felük mianmari volt. Arról nem beszélt, hogy a 161 közül hánynak volt menekült státusa. A Malajziában élő menekültek 90 százaléka mianmari.

A térségben viszonylag gazdagnak számító Malajziába már régóta folyamatosan menekülnek olyan emberek, akik hazájukban nagyon rossz körülmények között élnek, köztük a muzulmán vallású rohingják, akiknek még állampolgárságuk sincs a többségében buddhisták lakta Mianmarban (korábbi nevén Burmában). A UNHCR április végéig 150 ezer menekültet vagy menedékkérőt regisztrált Malajziában, és több tízezren vannak, akiknek a státusa elbírálásra vár. Viszont akik még csak nem is menedékkérők, azok illegális bevándorlóknak számítanak Malajziában, és a törvény szerint letartóztathatók, "a szükséges ideig" őrizetben tarthatók. Gyakorlatilag az őrizet öt évig is eltarthat.

Jerald Joseph, az állami emberi jogi bizottság egyik tagja azt mondta a The Guardian szerint, hogy noha a kormány sok energiát fektet az illegális bevándorlók eltüntetésére az utcákról, arra nem fordít pénzt, hogy a migránsfogdákban humánus körülményeket teremtsen. Miután nehéz ellenőrizi, hogy az egyes migránsok milyen körülmények között haltak meg, az emberi jogi bizottság azt kérte, hogy a fogdákban meghalt mind a 161 embert boncolják fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!