Fegyházbüntetésre ítélte egy cigarettacsempész-banda tagjait a Nyíregyházi Törvényszék

Kék hírek, 2017.04.24

Letöltendő fegyházbüntetésre ítélte egy cigarettacsempész-banda tagjait a Nyíregyházi Törvényszék - közölte a törvényszék sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Toma Attila elmondta, hogy az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseket hét vádlott esetében súlyosította, három esetében pedig enyhítette a másodfokon eljáró bíróság. A bűnszervezetben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság bűntettével vádolt bandatagok közül a legkevesebb büntetést - 1 év 8 hónapot - az elsőrendű, a leghosszabb tartamút - 5 és fél évet - pedig a másod- és a kilencedrendű vádlott kapta.

A büntetőügyben hat büntetlen előéletű vádlott kapott a csempészetben való közreműködésért legalább két év fegyházbüntetést - tette hozzá a szóvivő.

A vádlottak 2012-ben három, egymással szorosan együttműködő, de részben önállóan is dolgozó bűnelkövető csoportot hoztak létre, hogy a Tiszán keresztül Ukrajnából Magyarországra cigarettát csempésszenek át, majd értékesítsék azt. A csoportokon belül minden részfeladatot "személyre szabtak", egyesek a csempészetért és a szállítmány biztosításáért, mások a rakodásért és részben a figyelői feladatok ellátásáért feleltek.

Egy másik csoport a csempészcigarettát vásárolta meg és értékesítette tovább egy harmadik csoportnak. A banda egyik vezetője ukrán oldalról egy - hazájában körözés alatt álló - ukrán állampolgár volt. Mindhárom csoport tagjai között voltak olyanok, akik a rendőrök mozgását figyelték és jelentették: a tizedrendű vádlott például a pénzügyőrökkel tartotta a kapcsolatot annak érdekében, hogy a csempészet zavartalan legyen és ezért különböző összegeket fizetett nekik. A pénzügyőrök vállalták, hogy egy meghatározott időtartamban nem intézkednek azon a területen, ahol a csempészet zajlik - ismertette a törvényszék szóvivője.

Toma Attila megjegyezte, a három csoport 2012. október 25-én hajnalban bukott le, miután a Tiszán egy nagyobb mennyiségű cigarettaszállítmányt úsztattak át. A közúti szállítás közben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói megállították a cigarettát szállító gépkocsit és elfogták az elsőrendű vádlottat. A járműben több mint 56 millió forint értékű cigarettát találták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!