Felfüggesztett börtönre ítélték a kecskeméti Kodály-szobor tolvaját

Kék hírek, 2018.01.31

Gyorsított eljárásban másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly karácsonykor ellopott egy Kodály Zoltán-szobrot Kecskeméten - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az MTI-vel.

A Kodály intézet parkjából lopta el az arra kerékpározó kecskeméti férfi tavaly december 25-én, hajnalban a Csak tiszta forrásból című kompozíció részét képező, ötven centi magas bronzszobrot. Felmászott, majd addig rugdosta és rángatta, hogy a tartócsavar eltört és az alkotás leesett a talapzatról.

A rendőrök a környékbeli kamerák felvételei alapján azonosították a vádlottat, aki ezután visszaadta a zeneszerzőt ábrázoló, a kecskeméti önkormányzat tulajdonát képező, 3 millió forint értékű alkotást.

A járásbíróság a férfit dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Szervátiusz Tibor Csak tiszta forrásból című alkotását 2016 májusában avatták fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete előtt. A szoborpáros másik tagját, a Bartók Bélát ábrázoló alkotást tavaly szeptemberben lopták el, az azóta sem került elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!