Felmérés: az osztrákok többsége lemondana a Eurofighter harci repülőgépekről

Kék hírek, 2017.07.03

Az osztrákok többsége lemondana a vitatott módon beszerzett Eurofighter harci repülőgépekről, illetve más típusra cserélné őket - derül ki az Österreich című lapban hétfőn közölt felmérésből. Jelenleg azzal kapcsolatban zajlik a nyomozás, hogy a repülőgépek vásárlásakor Ausztriát megtévesztették-e az árral kapcsolatban.

Az osztrák védelmi miniszter még februárban jelentette be, hogy az osztrák kormány feljelentést tesz ez ügyben az Airbus repülőgépgyártó vállalat ellen.

A szerződéskötés és a kifizetések ellenőrzésére létrehoztak egy vizsgálóbizottságot is, amely eddig 14 személyt, köztük számos korábbi vezető politikust idézett be. A következő napokban a bizottság maratoni üléseket tart és meghallgat hat tanút, köztük Martin Bartensteint, aki 2000 és 2008 között gazdasági miniszter volt. A jövő hét közepén tartandó utolsó ülésnapok egyikén Reinhold Mitterlehner korábbi alkancellárt, egykori gazdasági minisztert is kikérdezik.

A június végén készült felmérés szerint az osztrákok 43 százaléka lemondana a Eurofighter gépekről, 29 százalék pedig eladná őket és más modell mellett döntene. A válaszadók 13 százaléka viszont továbbra is ezeket használná.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter várhatóan a héten dönt arról, hogy a jövőben - esetlegesen a Eurofighterek helyett - miképpen fogják megoldani az osztrák légtér védelmét. Korábban a miniszter azt közölte, hogy ezen típusú gépek fenntartása igencsak költséges, a légteret nem tudják kizárólag ezekkel felügyelni. Az Österreich információi szerint a Eurofighter már a múlté, a jövőben egy költséghatékonyabb rendszerrel fogják a kérdést megoldani. Kiegészítőleg Saab 105-ös gépeket vetettek be, azonban ezeket 2020-ig ki kell selejtezni.

A vadászgépek beszerzése már a kezdetektől heves politikai vihart kavart Ausztriában. 2007-ben az osztrák kormány és a Eurofighter konzorcium abban állapodott meg, hogy Ausztria az eredeti szerződésben rögzített 18 vadászgép helyett csak 15-öt vásárol.

Azonban számos alkalommal felmerültek olyan vádak, hogy nem volt minden szabályos a vadászrepülőgépek beszerzésekor, és többször felmerült korrupció, pénzmosás és hűtlen kezelés gyanúja is. Ausztriában, Németországban és Svájcban is házkutatásokat tartottak a kapcsolódó üzleteket vizsgálva.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter korábbi bejelentése szerint az osztrák kormánynak egyértelmű bizonyítéka van arra, hogy a vadászgépek eladásakor az Airbus vállalat Ausztriát szándékosan félrevezette, hiszen a tényleges vételár, a szállítókapacitás és a felszereltség ismeretében nem döntöttek volna a gépek megvásárlása mellett, hanem a kedvezőbb áron kínált Gripeneket választották volna a Saabtól.

A szakértők szerint az ebből fakadó kár elérheti az 1,1 milliárd eurót. Ausztria 183 millió és 1,1 milliárd euró közötti kártérítést követel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!