Feltételezett afganisztáni háborús bűnök ügyében indíthat vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbíróság

Kék hírek, 2017.11.03

Feltételezett afganisztáni háborús bűncselekmények ügyében kezdeményezett vizsgálatot pénteken Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

A vád képviselője közölte, "alapos okuk van azt hinni", hogy háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el 2003 óta Afganisztánban, de arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen ügyekről lehet szó.

Ha jóváhagyják az eljárás megindítását, akkor az ügyészség "független és objektív" kivizsgálást fog lefolytatni a harcoló felek bármelyike által elkövetett bűnök ügyében - hangsúlyozták az ICC közleményében.

Bensouda tavaly arról beszélt, hogy feltételezései szerint az amerikai hadsereg katonái, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei, a tálib fegyveresek és az afgán kormányerők tagjai is követtek el háborús bűnöket, elsősorban a foglyok kínzásával.

A főügyész még akkor rámutatott: a feltételezett amerikai háborús bűncselekmények alatt nem néhány elszigetelt esetet kell érteni, hanem ezeket az "engedélyezett kihallgatási technikák részeként" követték el.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után az amerikai kormány más vitatott eljárások mellett a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding) is engedélyezte a valószínűsített terroristák ellen. Barack Obama elnök 2009-es hivatalba lépése után azonban betiltották ezeket.

Az Egyesült Államok nem tagja az ICC-nek, de a bíróság eljárhat bárkivel szemben, aki a Római Statútumhoz csatlakozott állam fennhatósága alá tartozó területeken követett el bűncselekményeket, márpedig Afganisztán 2003-ban elismerte a törvényszék joghatóságát. Egyes szakértők szerint elméletileg tehát lehetséges, hogy a tálibok uralmát 2001 végén szövetségeseivel megdöntő Egyesült Államok hadseregének tagjai ellen is vizsgálat induljon, bár kevés rá az esély.

Bill Clinton elnökségének idején az Egyesült Államok aláírta ugyan az ICC alapításáról szóló statútumot, de a kongresszus nem ratifikálta azt, a következő elnök, George W. Bush pedig határozottan ellenezte a csatlakozást, mondván, az lehetővé tenné, hogy politikai okok miatt, igazságtalanul állítsanak bíróság elé amerikaiakat.

A 2002-ben felállított Nemzetközi Büntetőbíróság eddig kizárólag afrikai országokban folytatott le vizsgálatokat, ami miatt sok bírálat érte a törvényszéket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!