Gyulai korrupciógyanú - Határrendészek előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság

Kék hírek, 2014.04.18

Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa azokat a korrupcióval gyanúsított gyulai határrendészeket, akiknek az ügyében péntek délelőtt megszületett a döntés; a katonai tanács várhatóan a korrupciós ügyben érintett összes határrendészről dönt a nap folyamán.

Gyulai korrupciógyanú - Határrendészek előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság Nagy László hadbíró ezredes harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a határrendészeket, akiket bilincsben, vezetőszáron kísértek a kényszerintézkedésről döntő bírósági ülésre. A gyanúsítottak többsége arcát kabátjával, kapucnijával eltakarva érkezett meg a bíróság épületébe.

Tenke András ügyvéd az MTI-nek elmondta, védencét, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség egyik munkatársát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítja az ügyészség. A bűncselekmény büntetési tétele egytől öt, illetve kettőtől nyolc évig terjed - tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint tíz határrendész ellen indult eljárás. A megalapozott gyanú lényege szerint a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó rendőrök a gyulai határátkelőhelyen pénzt, illetve más juttatásokat kértek és fogadtak el a Magyarországra belépő külföldi kamionok vezetőitől.

A vesztegetési pénz általában 5 euró vagy 10 román lej volt, de előfordult olyan is, hogy nagy címletű pénz esetén a határrendész visszaadott. Arra is volt példa, hogy a kamion vezetője - pénz hiányában - kólát, kávét, csokoládét vagy más kisebb értékű fogyasztási cikket adott a határrendésznek.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítő tevékenysége során beszerzett adatok alapján indult korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás. Az ügyészség felkérésére a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége elfogott két határrendészt, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei pedig további nyolc határrendészt előállítottak. Az elfogásokat követően több helyszínen tartott a főügyészség házkutatásokat, amely során az MTI információi szerint többek között számítógépeket foglaltak el.

Az MTI rendőrségi információi szerint az ügy miatt vonta vissza csütörtökön a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetőjének és határrendészeti osztályvezetőjének kinevezését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, ugyanakkor egyikük sem szerepel a gyanúsítottak között, csak beosztottjaik.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Gyulai korrupciógyanú - Határrendészek előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság Gyulai korrupciógyanú - Határrendészek előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!