Halottak napja - Tovább tartanak nyitva a temetők

Kék hírek, 2017.10.30

Hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők mindenszentek és halottak napja alkalmából a hét végéig.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az általa fenntartott temetők - múlt szombat óta - csütörtökig 7 órától 20 óráig tartanak nyitva. Pénteken visszaáll a szokásos, 7 és 17 óra közötti nyitvatartási rend.

A két leglátogatottabb sírkertben, vagyis a Rákoskeresztúri új köztemetőben és a Farkasréti temetőben világi és ökumenikus megemlékezést tartanak. Az előbbi temető 53-as szóróparcellájában kedden 17.30-kor, az utóbbi sírkertben a Makovecz-ravatalozó előtt szerdán 17.30-kor várják közös imára az emlékezőket a katolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői. Emellett szerdán halottak napi egyházi megemlékezést tartanak a XXII. kerületi Angeli úti, a cinkotai, a III. kerületi Tamás utcai, valamint a csepeli és a megyeri temetőben.

A Rákoskeresztúri új köztemető kivételével csütörtökig tilos gépjárművel behajtani a BTI által fenntartott temetőkbe. A Rákoskeresztúri új köztemetőben ugyanakkor keddtől csütörtökig ingyenes a behajtás. Ebben a sírkertben csütörtökig három mikrobusz segíti ingyenesen a közlekedést 8 és 17 óra között, igény szerint.

A temetőkben megerősítették a rendészeti szolgálatot: a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

A BTI azt is közölte: a mindenszentek és a halottak napjára való tekintettel nem tartanak temetést október 28-tól november 2-ig. Ebben az időszakban ügyelet van, az ügyfélszolgálati irodák 8 és 18 óra között tartanak nyitva.

A Nemzeti Örökség Intézete korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Fiumei úti sírkert szintén meghosszabbított nyitvatartással fogadja a látogatókat: október 28-31-én és november 3-5-én reggel 7-től 19 óráig, november 1-jén és 2-án pedig 20 óráig várják a megemlékezőket. Ebben az időszakban autóval is be lehet hajtani díjmentesen és időkorlátozás nélkül.

A sírkertben szerdán központi megemlékezést tartanak a ravatalozó előtti téren, az ünnepségen Mozart Requiemjének kórustételei hangzanak fel. November elseje, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A november 2-ai halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!