Illegális bevándorlás - Vádat emeltek egy magyar-szerb embercsempész-szervezet tizenhét tagja ellen

Kék hírek, 2017.05.19

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség tizenhét magyar állampolgár ellen, aki egy szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaként csempészett illegális bevándorlókat az Európai Unió (EU) területére - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A vádirat szerint a vádlottak 28 szállítást végeztek, és legalább 320 embernek nyújtottak segítséget a szerb-magyar határ illegális átlépéséhez 2015 augusztusában és szeptemberében.

A bűnszervezet szerb és magyar vezetői állandó kapcsolatban álltak egymással, a szerb tagok a szerb-magyar határig juttatták el a migránsokat, majd átadták őket a magyar elkövetőknek.

A csoport magyar részét két magyar állampolgár irányította, ők szervezték be a további embereket, akik feladata az illegális bevándorlók összegyűjtése, elszállásolása és szállítása volt.

A vádlottak nemcsak a szerb elkövetőkkel előre egyeztetett fuvarokat végezték, hanem a határterület magyar oldalán tartózkodó, az EU más országaiba eljutni kívánó migránsokkal is megállapodtak továbbutaztatásukban.

Belföldi szállításért 150-250 eurót, míg külföldre, elsősorban Németországba és Ausztriába fuvarozásért 400 euró körüli összeget kértek fejenként - írta a főügyészség.

A vádlottak éjjellátó készülékkel figyelték a határt, rejtnyelvet használtak a beszélgetéseik során, valamint beszereztek egy tehergépkocsit, amelyet úgy alakítottak át, hogy a raktere alkalmas legyen emberek utaztatására.

A vád az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette. Az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!