Izraelben egy nyugalmazott tábornokot is előállítottak a tengeralattjáró-vásárlás korrupciós ügyében

Kék hírek, 2017.07.11

Az izraeli rendőrség kedd reggel egy nyugalmazott tábornokot is előállított eskü alatti kihallgatásra a korrupciógyanús tengeralattjáró- és hadihajó-vásárlási ügyek nyomozásában - jelentette az izraeli katonai rádió.

A rádió beszámolója szerint azzal gyanúsítják a tábornokot és több, már hétfőn kihallgatásra vitt érintettet, hogy kenőpénzek fejében a Miki Ganor nevű üzletembert tették meg a német ThyssenKrupp nevű hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének az addig - és a tízes tévé szerint csekélyebb díjazásért - dolgozó Sajke Barkat helyett.

Az izraeli rendőrség fehér galléros bűnözéssel foglalkozó egységénél előzőleg hétfőn egész nap kihallgatták a katonai beszerzési korrupciós ügy hat gyanúsítottját, majd a bíróság a nyomozás érdekében meghosszabbította hármójuk fogva tartását.

Miki Ganort, a német hajógyár izraeli képviselőjét, Avriel Bar Joszefet, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesét, és Ronen Semert, Ganor ügyvédjét vették őrizetbe. Mellettük hétfőn és kedd reggeltől ismét kihallgattak egy, Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz közelálló ügyvédet, aki utána háromnapos házi őrizetbe került. Ganort pénzmosással, bűnpártolással és csalással, Bar Joszefet vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és pénzmosással, Ronen Semert, pénzmosással és csalással, valamint a nyomozás akadályozásával vádolják, és négynapos előzetes letartóztatásukat hagyta jóvá a bíróság.

"Összetett és sokfelé kapcsolódó nyomozásról van szó, amely már hónapok óta folyik a rendőrség gazdasági részlegén. Már sikerült tényleges bizonyítékokat gyűjteni, amelyek alátámasztják a megvesztegetés, pénzmosás, adócsalás, hivatali visszaélés és csalás gyanúját"- közölte a rendőrség képviselője a Háárec című újsággal.

Saj Nicán ügyész februárban rendelte el a nyomozást Aviháj Mandelblitt főügyész kérésére a tengeralattjárók és hadihajók ügyében, miután nyolc hónappal ezelőtt a tízes tévécsatorna egyik oknyomozó műsora górcső alá vette az új hadi beszerzéseket.

Három tengeralattjáró és négy hadihajó megvásárlásáról van szó, amelyeket a német ThyssenKrupp nevű vállalattól közbeszerzési pályázat kiírása nélkül vásárolt meg az izraeli haditengerészet.

A Háárec című újság honlapja rámutat, hogy tavaly Móse Jaalon volt védelmi miniszter tiltakozott a tengeri arzenál bővítése, a három új tengeralattjáró, és két hadihajó beszerzése ellen, miközben Benjámin Netanjahu a katonai vezérkar ellenében ragaszkodott hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!