Kreml: az FSZB-nek nincs köze a Yahoo elleni hackertámadáshoz

Kék hírek, 2017.03.16

Az orosz hivatalos szerveknek, köztük a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) nem volt közük a Yahoo amerikai internetes tartalomszolgáltató elleni hackertámadáshoz - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Peszkov szerint Moszkva kész lenne együttműködni az ügyben, de mindeddig nem kapott hivatalos értesítést az orosz állampolgárok ellen emelt amerikai vádról és csak a médiából származó értesülések állnak a rendelkezésére.

Az orosz elnöki szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán két orosz hírszerzőt, Dmitrij Dokucsajevet és Igor Szuscsint, valamint két ismert számítógépes bűnözőt, Alekszej Belant és Karim Baratovot, azzal vádolt meg, hogy egy 2014-ben intézett hackertámadásban mintegy félmilliárd felhasználó adatait lopták el.

Peszkov hangsúlyozta, hogy egyetlen orosz intézmény, így az FSZB sem folytat törvényellenes kibertevékenységet.

"Oroszország, mint azt korábban több szinten is bejelentette, mindig is érdekelt volt az együttműködésben a kiberbűnözés ellen, a kiberbiztonság biztosítása érdekében. Úgy gondoljuk, hogy ma ez az egyik fő feladat" - mondta.

A szóvivő reményét fejezte ki, hogy Moszkva hivatalos tájékoztatást kap majd Washingtontól a Yahoo elleni hackertámadásról. Úgy vélekedett, "nem korrekt" annak a kérdésnek a felvetése, hogy az FSZB munkatársai önállóan, felsőbb utasítás nélkül folytathattak-e ilyen tevékenységet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!