Légi szövetség: Európának alacsonyabb reptéri díjakra és kiszámíthatóbb légtérre van szüksége

Kék hírek, 2017.11.21

Az Airlines for Europe légi szövetség szerint alacsonyabb repülőtéri díjakra és a légiforgalmi irányítók sztrájkja idején kiszámíthatóbb légiközlekedésre van szüksége az európai légiközlekedésnek a stabilabb fejlődéshez.

Thomas Reynaert, a 15 európai légitársaságot és légi szövetséget tömörítő szervezet ügyvezetője Budapesten a kelet-közép-európai légiközlekedéssel kapcsolatos konferencián kedden elmondta, 2016-ra a jegyárak az 1992-es szint tizedére csökkentek, és nyolcszor több járat közlekedik naponta, de a jövőbeni fejlődésnek gátat szabhat a repülőtéri illetékek emelkedése. Ennek oka, hogy a monopol helyzetben lévő, nagy piaci dominanciával bíró repülőterek átláthatatlan módon képezik az áraikat és visszaélnek fölényükkel. Ezt a folyamatot már az Európai Bizottság is felismerte, és tárgyalásokat kezdeményeztek a helyzet megoldása érdekében - mondta.

Az európai légiközlekedés másik nagy problémáját Thomas Reynaert szerint a légiforgalmi irányítók sztrájkjai jelentik. Az elmúlt hét évben 117 munkabeszüntetés volt, ezek 217 napig tartottak, a legtöbb Franciaországban, Portugáliában, Olaszországban és Görögországban volt. Ezek miatt 12 milliárd eurótól esett el a szektor, de ebből csak 6 százalék a légitársaságoknál kieső bevétel, a legnagyobb részt, 59 százalékot a turizmusban el nem költött pénz jelenti, és ez a leginkább Franciaországot sújtotta.

Az ügyvezető hangsúlyozta, azt kérték a légitársaságok nevében, hogy a sztrájkot legalább három nappal korábban jelentések be, mert így hatékonyabban lehet a járatokat másik útvonalon célba juttatni és az utasokat is könnyebb átfoglalni.

Thomas Reynaert kitért arra is, hogy a kormányok által kivetett repülőtéri adók teljes eltörlésével 215 milliárd euróval növekedne a GDP az unióban, 110 ezer új munkahely jöhetne létre, így az adó eltörléséből származó bevételkiesés megtérülne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!